Banja Luka: Sumnja se na prvi slučaj nove gripe u BiH

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Sumnja se na prvi slučaj nove gripe u BiH

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić saopćio je na vanrednoj pres-konferenciji da je u Republici Srpskoj registrirana prva osoba za koju se sumnja da boluje od virusa gripa H1N1.

Riječ o 24-godišnjoj djevojci koja je u Banju Luku doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici.

Ističući da nema razloga za paniku, Škrbić je kazao da se sumnja da je djevojka zaražena, jer je bila pozitivna na tzv. brzi tekst, ali da će se znati da li je i oboljela, nakon što stignu rezultati analiza sa instituta "Torlak" iz Beograda i referentnog laboratorija iz Londona.

“Djevojka je iz Južne Amerike doputovala 26. juna. Nakon dva dana dobila je prve blaže simptome i zatražila je pomoć u Kliničkom centru. Testirani su i članovi djevojčine porodice, koji prema prvim rezultatima, nisu zaraženi ali su na posmatranju“, potvrdio je je resorni ministar.

On je precizirao da je banjalučki Klinički centar na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala i da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

Potvrdio je i da je posljednjih nekoliko dana bilo je još nekoliko osoba u Banjoj Luci, koje su imale simtome ovog gripa, ali su 'brzi' testovi bili negativni.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije