Banja Luka: Protesti zbog NATO konferencije u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Protesti zbog NATO konferencije u Beogradu

Srpski narodni pokret "Izbor je naš" organizovao je danas u Banjaluci protest pod nazivom "Zar u Srbiji NATO konferencija?", čime je izraženo nezadovoljstvo zbog vojnog skupa Alijanse koji danas počinje u Beogradu.

Kolona automobila sa članovima i simpatizerima SNP-a "Izbor je naš" kretala se centrom Banjaluke, a preko razglasa čule su se sirene za vazdušnu opasnost i zvuci NATO bombardovanja.

Predsjednik ove nevladine organizacije Dane Čanković rekao je Srni da se ovaj pokret sa čuđenjem postavlja pitanje o održavanju NATO konferencije u Srbiji iako je Alijansa, kako kaže, obezbijedila proglašenje kosovske nezavisnosti.

"Nije dovoljno što je NATO u neposrednoj prošlosti bombardovao srpski narod, već se direktno svrstao na suprotnu stranu koja je protivna interesima srpskog naroda na Balkanu", istakao je Čanković i upozorio da će Alijansa nastaviti destabilizaciju države Srbije i njene teritorije kao što je autonomija Sandžaka i nezavisnost Vojvodine.

On je poručio da će loše stvari, koje NATO čini prema srpskom narodu, ubrzati proces dolaska novih političkih snaga, odnosno mladih nekorumpiranih ljudi koji znaju šta žele i imaju hrabrosti i volje da učine dobro za svoj narod.

U Beogradu danas počinje trodnevna konferencija o strategijskom vojnom partnerstvu NATO i partnerskih zemalja, uz učešće predstavnika oko 60 država, među kojima i Rusije. Dnevni red konferencije posvećen je isključivo tehničkim temama bezbjednosti u Evropi i svijetu.

Potsjetimo, u Beogradu je jutros uhapšeno osam ljevičarskih aktivista okupljenih u Anti-NATO kampanji, koji su protestovali ispred Sava centra zbog predstojeće konferencije o odnosima Srbije i NATO-a.
 
Kako je saopštila ta kampanja, oni su prebačeni u policijsku stanicu u Ulici despota Stefana.
 
Pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Nikola Popovac kaže za B92 da je policija više puta upozorila građane da skup nije prijavljen. "Sa obzirom da nije došlo do udaljavanja, osam lica je privedeno", rekao je on.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije