Banja Luka prevarantima isplatila stotine hiljada eura

Radiosarajevo.ba
Banja Luka prevarantima isplatila stotine hiljada eura


Međunarodna međuvladina organizacija Evropska ekspertska grupa (EEG), predstavljajući se kao ovlaštena za pripremu, kandidovanje i koordinaciju projekata kod Evropske komisije (EC), prevarila je grad Banjaluka za nekoliko stotina hiljada evra.

EEG-u je 2007. i 2008. isplaćeno najmanje 200.000 eura, ali sumnja se da je ta cifra daleko veća i iznosi čak 760.000 eura

Naime, prema prikupljenim informacijama do kojih su došle Nezavisne, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koji su u decembru 2007. potpisali Dragoljub Davidović, tadašnji gradonačelnik, i Budimir Bulatović, izvršni koordinator EEG-a, definisano je da će EEG gradu obezbijediti učešće u programu Evropske unije (EU) putem kandidovanja projekata, a da će grad na osnovu odobrenih i dobijenih sredstava ovoj organizaciji isplatiti ukupno četiri odsto od vrijednosti projekata.

Banjaluka je prema ovom ugovoru kandidovala četiri projekta ukupne vrijednosti 19 miliona KM, a EEG se obavezao da će dva dana nakon potpisivanja ugovora Generalnom direktoratu za proširenje na ime kotizacije uplatiti 760.000 eura, tj. četiri odsto od ukupne vrijednosti kandidovanih projekata, što će grad na kraju morati da vrati.


Gradska uprava: Banja Luka

EEG je prevarila i nekoliko opština, gradova i firmi u Srbiji i Crnoj Gori, o čemu su tamošnji mediji pisali 2009. O aktivnostima EEG-a svojevremeno se raspitivala i Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, koja je od Evropske komisije dobila odgovor da EEG nema akreditaciju da se bavi pomoćima

Prevara je dalje išla na način da je EEG Banjaluci dostavio S.W.I.F.T o prenosu sredstava te da je grad dužan u roku od dva dana od dobijanja potvrde EC da su odobrena sredstva uplatiti dva odsto od ukupno 19 miliona KM, odnosno 380.000 evra, te dva odsto nakon što dobije sredstva od EC.

Nakon toga, EEG Banjaluci u februaru 2008. šalje falsifikovan memorandum EC sa potpisom Nicolausa van der Huna, u kojem se oni (EEG), odnosno Bulatović obavještava da su odobreni projekti koje su kandidovali u ime grada Banjaluka, nakon čega grad isplaćuje sredstva. Prema podacima do kojih su Nezavisne uspjele doći, grad Banjaluka ne isplaćuje sredstva iz svoje kase, nego nalaže Javnom preduzeću DEP-OT da izvrši uplatu.

"DEP-OT je uplatio 200.000 eura na bazi naloga Administrativne službe grada (ASBL). Imaju dva naloga i to pitanje smo zatvorili sa gradom. Mi nismo imali nikakav ugovor sa EEG", kazao je Momčilo Rokvić, direktor DEP-OT-a.


Dragoljub Davidović

Bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović jučer se nije javljao na mobilni telefon

Na pitanje kako je ta sredstva DEP-OT kasnije opravdao, Rokvić kaže da je poravnanje izvršeno kroz raspodjelu dobiti te da sve, kao i naloge za uplatu imaju u poslovnim knjigama. Grad od EC nikada nije dobio sredstva za projekte koji su definisani ugovorom sa EEG-om.

Nezvanično, Nezavisne saznaju da je zbog svega ovoga Banjaluka tužila EEG radi nadoknade štete, a ugovorom je definisano da je za sve nadležan Osnovni sud u Banjaluci, iako se, takođe prema ugovoru, navodi da je EEG međudržavna međuvladina organizacija registrovana u Briselu. EEG, inače, više ne postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije