Banja Luka: Pijan popisivao građane, policija ga tražila

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Pijan popisivao građane, policija ga tražila

Banjalučka popisna komisija smijenila je jednog popisivača jer je, kako tvrde, mrtav pijan obilazio domaćinstva i popisivao građane! Ovaj popisivač je prvo navukao sumnju na sebe brbljajući i griješeći u popisnicama. A da pijan obavlja ovaj posao postalo je jasno kada su njegove kolege morale da pozovu policiju da ga pronađe i spase popisni materijal, jer je veseli popisivač “zalomio” u selu uz koju čašicu više, piše Press RS, javljaju Nezavisne.

Kako list saznaje iz komisije, popisivač čije ime nisu željeli da saopšte, na autobuskoj stanici u Bronzanom Majdanu je “lovio” putnike i od njih uzimao podatke, što je protiv pravila i metodologije popisa.

“Morali samo da ga smijenimo zbog čitavog niza grešaka i prekršaja. Prvo je imao previše grešaka na popisnicama, više od 30, pa i 40 na svakoj. Brkao je i upadao u popisne krugove koji njemu nisu dodijeljeni. Veći dio njegovog materijala je otpisan, jer je toliko zabrljao da se popisnice ne mogu uzeti u obzir.

Popisivač sve negira!

Onda se jedne večeri pijan izgubio negdje u selu. Sišao je iz Bronzanog Majdana u Melinu, izvan svog popisnog kruga. Inspektor ga je zvao više puta, ali je on bio nedostupan i nije se pojavljivao gdje je trebalo da dođe, pa smo pozvali policiju da ga traži. Onda je inspektor ponovo išao po njega, a on se žalio da su ga ostavili. Bilo je jasno da on to ne može raditi iako je na testiranju bio sasvim dobar”, kažu u banjalučkoj popisnoj komisiji. Oni su dodali da je popisni krug ovog popisivača dodijeljen drugoj osobi.

Pomenuti popisivač došao je juče u redakciju “Pressa RS” da se požali kako je smijenjen, a njegov popisni krug prodat nekom drugom popisivaču, koji će na njemu dobro da zaradi. On tvrdi kako je čista laž to da su ga smijenili zbog grešaka koje je počinio i smatra da je pokraden.

Nije tačno da sam griješio u listama i da nisam savjesno radio svoj posao. Ne znam kako će samo sada da se veru po onim brdima i kroz blato da popisuju. Dali su moj popisni krug nekome ko će uz svoju hiljadu da zaradi još jednu hiljadu maraka iz mog kruga. Pocijepao sam pred njima popisni materijal kada su mi rekli da sam smijenjen. Precrtao sam sve što sam napisao”, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije