Banja Luka ima novog muftiju: "Ovo je lijep grad, ponovo ukrašen džamijama"

1
Mina
Banja Luka ima novog muftiju: "Ovo je lijep grad, ponovo ukrašen džamijama"
Foto: Mina / Ismail ef. Smajlović

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je, 23. decembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića, održao svoju drugu redovnu sjednicu.

Na sjednici je potvrđena odluka reisul-uleme za imenovanje Ismail-ef. Smajlovića na mjesto banjalučkog muftije.

"Treba biti počastvovan što reisul-ulema ima u svom okruženju kadrova na koje može računati, koje može rasporediti na važna mjesta. Sve pozicije u Islamskoj zajednici su značajne, na određeni način nose svoju odgovornost. Banja Luka je lijepo mjesto, sada ponovo ukrašeno džamijama i mladošću naše medrese. Pokušat ćemo da damo doprinos da ona krene uzlaznom putanjom.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Muftijstvo ima tradiciju, kontinuitet, sa jednim kratkim prekidom u toku agresije. Ponovo su se organizirali organi Islamske zajednice, uspostavili i funkcioniraju na tom području. Meni je čast i izazov, a naravno i obaveza sa kojom se valja nositi u svim specifikumima kakvi jesu, i društvenih okolnosti, ali i onih koji su izazov pred muslimanima ovog prostora", izjavio je muftija Smajlović.

Sabornicima se ovom prilikom obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein- ef. Kavazović, poručivši kako želi da vjeruje da će se pojaviti mladi ljudi, sinovi i kćeri ove zemlje, iz svih njenih naroda i socijalnih grupa, koji će razumjeti vrijeme i izazove s kojima se ova zemlja suočava, i naći političku formulu kako da svi zajedno gradimo državu koju će voljeti svi njeni građani.

Reis na sjednici Sabora
Foto: Mina: Reis na sjednici Sabora

"Snaga našeg naroda je u okupljanju, radu, vjeri i asketskom strpljenju. Moramo se vratiti istinskoj vjeri u Boga i svijesti o polaganju računa na ahiretu. Moramo naučiti naše ljude kako da prepoznaju političke hedoniste i populiste i da ih odstrane iz političkog života. Bez političke elite, čija će politička filozofija biti utemeljena na asketskom političkom aktivizmu, a ne na hedonističkom populizmu, nećemo uspjeti sačuvati zemlju i narod. To bi trebao biti zadatak naših očeva i majki, djedova i nena, učitelja i nastavnika u školama i mualima u mektebima", kazao je reis.

Reisul-ulema je ocijenio da nam dešavanja u svijetu i vrijeme u kojem živimo nalažu da sagledavamo našu poziciju i prilike u našim džematima i u društvu. Poručio je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posvećena svojoj
misiji, radu za dobro svih i pozivanju drugih da žive u miru i da čine dobro.

"Suočeni s izazovima modernog života, pokušavamo u okviru svojih kapaciteta da iznađemo adekvatna rješenja za te izazove. Radit ćemo na osnaživanju poziciju imama i džemata, njihov status, izgradnju kapaciteta i autoriteta i uloge imama u lokalnoj zajednici. Radit će na našem otvaranju prema svijetu i nastavku jačanja pozicije i državnog priznavanja naše Zajednice u dijaspori u društvima i državama u kojima djeluje. Posebna pažnja će biti posvećena promociji međureligijskog dijaloga u domovini i svugdje gdje djeluje naša Zajednica. Radit ćemo na tome da govorimo o sebi, da se naš glas čuje, a ne da drugi govore i odlučuju o nama, bez nas“, istaknuo je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Sabornici su razmatrali i usvojili Amandmane na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, plan rada organa Islamske zajednice te budžet organa Islamske zajednice za 2024. godinu. Predsjednik Sabora Edhem Bičakčić današnju sjednicu je ocijenio uspješnom.

Edhem Bičakčić
Foto: Mina: Edhem Bičakčić

Sabor je ovom prilikom usvojio Deklaraciju o miru u Svetoj zemlji i pravima palestinskog naroda, u kojoj poziva na hitno zaustavljanje nasilja nad civilima u Gazi i drugim dijelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira u Svetoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije