Ban Ki-moon stiže u dvodnevnu posjetu BiH

Radiosarajevo.ba
Ban Ki-moon stiže u dvodnevnu posjetu BiH

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon danas će u popodnevnim satima doputovati u Sarajevo.

Generalni sekretar UN-a dolazi u BiH na kraju  posjete državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, i ovo je njegova prva posjeta BiH. U UN-u kažu da nije slučajno da je Bosna i Hercegovina odabrana kao završnica balkanske turneje generalnog sekretara UN-a

Odmah po dolasku na Međunarodni aerodorm u Sarajevu, Ban Ki-moon će se uputiti u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje će imati sastanak s predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Potom će generalni sekretar UN-a u zgradi Parlamentarne skupštine BiH imati sastanak  s članovima kolegija  oba doma, a nakona toga će  se obratiti zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

Posjeta Srebrenici

Programom prvog dana posjete Ban Ki-moona predviđeni su odvojeni sastanci s predsjedavajućim Vijeća ministara  BiH Vjekoslavom Bevandom te njegovim zamjenikom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Ban Ki-moon danas će u Sarajevu razgovarati i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Kako je najavljeno iz Dodikovog kabineta, sastanak  je u 18 sati u Poslovnom centru UNITIC.

Drugog dana posjete, u četvrtak generalni sekretar UN-a  će zajedno s predsjedavajućim Izetbegovićem posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.

U Sarajevu  će Ban Ki-moon s bh. dužnosnicima razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH,  evropskom putu BiH i saradnji u regionu. Jedno od pitanja  o kojem će govoriti Ban Ki-moon je i 20-godišnji angažman UN-a u Bosni i Hercegovini, ali i angažman  Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i u mirovnim i policijskim misijama UN-a širom svijeta, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije