Ban Ki Moon: Nuklearna proba šteti pomirenju

Radiosarajevo.ba
Ban Ki Moon: Nuklearna proba šteti pomirenju

Nova sjevernokorejska nuklearna proba ugrozila bi nade za pomirenje između Pjongjanga i Seula, ocijenio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.
 
"Ako izvedu nuklearnu probu, to će možda biti način da svežu ruke novoj predsjednici Južne Koreje Park Geun-Hye, koja je vrlo privržena poboljšanju odnosa sa Sjevernom Korejom", kazao je on grupi novinara, javio je AFP. 
 
Treća nuklearna proba bi išla "u lošem pravcu" i prekršila bi rezolucije UN-a koje su sankcionirale Sjevernu Koreju nakon prethodnih nuklearnih proba 2006. i 2009. godine, podsjetio je Ban.
 
Vijeće sigurnosti je zaprijetilo da će preduzeti "vrlo jake" mjere kao odgovor na novu nuklearnu probu.
 
"Humanitarna situacija je užasna u Sjevernoj Koreji, a zemlje donatori ne žele da uplaćuju novac za pomoć zbog krize i napete situacije na korejskom poluotoku", kazao je Ban Ki-moon.
 
"Sjevernokorejski narod umire od gladi", kazao je novi šef  američke diplomatije John Kerry, na margini jednog kulturnog događaja u State Departmentu.
 
Specijalni izaslanik američke vlade za Sjevernu Koreju Glyn Davis ocijenio je krajem januara u Tokiju da za sada ne vidi "nikakvu šansu za diplomatiju" sa Sjevernom Korejom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije