Balkanska omladina: Tromost, droge i seks

Radiosarajevo.ba
Balkanska omladina: Tromost, droge i seks


Isti zdravstveni, društveni i ekonomski rizici izraženi su kod mladih osoba u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, pokazali su rezultati projekta "Mladi u riziku" koji je realiziran u navedene tri države u implementaciji Udruženje Partnerstvo (PH) za zdravlje. 

Direktorica Udruženja Aida Kurtović navodi da je tako uočeno da su mladi slabo pokretljivi, skloni su upotrebi duhana i narkotika, a među njima je izraženo i rizično seksualno ponašanje. Kod mladih u sve tri države, sudionice projekta, prisutan je rizik od nacionalizma, tesamoizolacije jer većina mladih, zbog teške ekonomske situacije, nema priliku da putuje i proširuje vidike.

Generalni sekretar Timočkog omladinskog centra (TOC) Goran Radisavljević navodi da Srbija ima Nacionalnu strategiju za mlade što je, možda, u oblasti razvoja omladinske politike, izdvaja od ostale dvije države sudionice ovog projekta, javila je novinska agencija Fena.

Projekt su realizirala vijeća za mlade, a to su savjetodavna tijela i njihov zadatak je da općinske strukture i nadležna tijela informiraju o problemima koji su uočeni u okviru ovog projekta i iniciraju njihovo rješavanje. U ovoj fazi Projekta, koja završava krajem marta ove godine, sudjelovalo je 15 općina iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Druga faza očekuje se početkom naredne godine sa povećanim brojem sudionika. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije