Bakira Hasečić dobit će počasnu diplomu Univerziteta Caledonian u Glasgowu

Radiosarajevo.ba
Bakira Hasečić dobit će počasnu diplomu Univerziteta Caledonian u Glasgowu
Th Globe and Mail: Dave Chan / Bakira Hasečić
Predsjednica Udruženja Žena žrtva rata Bakira Hasečić primit će počasnu diplomu Univerziteta Caledonian u Glasgowu.

Počasna diploma bit će joj uručena kao priznanje za izuzetan napor u borbi za ljudska prava i to što je ona bila glavna snaga koja je ujedinila žrtve silovanja u ratu i ohrabrila ih da iznesu svoja svjedočenja.

Posljednji put kada je Bakira Hasečić bila u Škotskoj boravila ona je uzela sjemena biljaka koje je posadila u svojoj bašti u Bosni, piše škotski portal Daily Record.

Za Bakiru, koja je silovana tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, cvijeće je simbol života i ono cvjeta čak i u nesnošljivim uslovima. Cvijeće je nada za bolju i svijetliju budućnost i ono je Bakiru inspirisalo da traži pravdu za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U julu 2017. godine, Bakira Hasečić je govorila u memorijalnom centru u Glasgowu povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Bakira Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje Žena žrtva rata kako bi prikupila dokaze i priložila ih na suđenju ratnim zločincima koji su silovali više od 50.000 žena tokom agresije na RBiH.

Tokom aprila 1992. godine, Bakira i njena 18-godišnja kćerka u više navrata silovane su u svojoj kući u Višegradu od 15 pripadnika zloglasnih Belih orlova, srpske paravojne formacije kojom je komandovao ratni zločinac Milan Lukić, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i brutalnih ubistava.

Bakiri je ubijeno 17 članova familije, uključujući njenu sestru koja je u više navrata silovana prije nego je ubijena.

Iako potresne scene i dalje progone Bakiru Hasečić, koja sada ima 65 godina, ona je odbila šutiti i odlučila progovoriti o svemu.

“To je nešto s čim živim. Zaspim sa tim, budim se s tim i zbog toga se borim za bolju budućnost i da ratne zločine dovedem pred lice pravde”, rekla je Hasečić, napomenuvši da nikada ne može zaboraviti na ono što se desilo u Višegradu 1992. godine.

“Pronašla sam smisao svog života. Pravda je moja osveta”, poručila je Hasečić.

Nakon godina bježanja i skrivanja, ratni zločinac Milan Lukić je uhapšen i suđeno mu je u Haškom tribunalu. Osuđen je na doživotnu robiju za ubistva, okrutno postupanje prema žrtvama i etničko čišćenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije