Bakir o ocu Aliji: Ideju da svi budemo malo više Bosanci je ostavio nama

Anadolija
Bakir o ocu Aliji: Ideju da svi budemo malo više Bosanci je ostavio nama
Foto: AA / Bakir Izetbegović

Predavanje pod nazivom "Sjećanje na Aliju Izetbegovića" na Internacionalnom unverzitetu u Sarajevu (IUS) održao je predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

Kroz slike je govorio o životu, odnosno sjećanju na život oca Alije Izetbegovića, ali i predaka. Slikama se vratio u prošlost i u ranu mladost prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. 

Posljednje javljanje Alije Izetbegovića i poruke s bolničke postelje

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas su obilježene 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003.

"Jer, slike govore mnogo više od riječi. Njegov život je zaista zanimljiv. On je čovjek koji je u zatvorima i ratovima proveo 19 godina i suočavao se u više navrata sa silama koje su izgledale nadmoćnije od njega i nije poražen. Ima se o čemu govoriti i ima se čega sjećati", poručio je Izetbegović.

Nije mogao da se natjera da uči ono što drugi traže od njega, učio je ono što je njega zanimalo, podsjetio je njegov sin Bakir Izetbegović, te dodao kako je Alija Izetbegović bio idealista u ostvarivanju svojih ideja. 

"On (Alija Izetbegović, op.a.) je branio vjeru, jer islam je bio na margini događaja. Islam je bio vjera koja se oslanjala na narode. Džamije su bile skoro napuštene i prepuštene starijim osobama. Pogledajmo danas džamije, pogledajmo kako danas stoji islam u BiH", rekao je Izetbegović, navodeći da je njegov otac branio pravu sliku islama. 

Zatim, smatra Izetbegović, njegov otac je branio narod.

"Bošnjački narod, ali općenito, bh. naciju i ideju da ljudi različitih vjera, kultura i identiteta, ipak, mogu živjeti zajedno. Bošnjački narod je odbranjen. Ovu ideju, kako on kaže, da svi budemo malo više Bosanci, da dokažemo da se može zajedno živjeti, je ostavio nama. Ima još puno posla", izjavio je Izetbegović.

Dotakao se i toga koliko se danas njeguje sjećanje na Aliju Izetbegovića.

"Mislim, Alija Izetbegović, kao insan, je preslio prije 16 godina. Umro je, a kao lider i mislilac itekako je živ. Pogledajte koliko su samo serija, filmova snimili o Aliji posljednjih godina. Njegove knjige se i dalje čitaju. Itetako je živ Alija Izetbegović", poručio je Bakir Izetbegović.

U odnosu na danas, smatra da je gore bilo prije 20 godina. 

"Prije 20 godina niste smjeli putovati RS-om, malo smo to zaboravili", kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović o ocu Aliji: On je bio u grupi odabranih i dao je žrtvu za slobodu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović boravi u posjeti Astani, glavnom gradu Kazahstana, gdje je otvorena izložba fotografija osnivača SDA i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića. Povodom otvaranje izložbe se Izetbegović obratio prisutnima, iskazavši zahvalnost organizatorima i onima koji su došli na otvaranje izložbe: "Vjerujem da to rahmetli Alija Izetbegović zaslužuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije