Bakir Krajinović o aprilu, pa spomenuo Mostar, Bihać i Livno

2
Radiosarajevo.ba
Bakir Krajinović o aprilu, pa spomenuo Mostar, Bihać i Livno
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Bh. meteorolog Bakir Krajinović na svojoj je Facebook stranici objavio osvrt na vremenske prilike koje smo do sada imali.

"Bez obzira na padavine koje smo imali do sada u aprilu mjesecu, a koje su bile značajne na nekim meteorološkim stanicama, posebno bih izdvojio Mostar gdje je već palo 88% od prosječnih vrijednosti za april, zatim Livno sa 79% i Bihać sa 56,5% od prosjeka. Na drugim stanicama u ovih nekoliko kišnih aprilskih dana palo je između 20 i 40% od prosječnih aprilskih suma", ističe Krajinović. 

Smatra kako je ipak situacija sa sušom i dalje zabrinjavajuća, na priloženom grafikonu jasno se vidi razmjera suše u pogledu izostanka padavina od 1. januara do 31. marta i odstupanja od očekivanih suma za taj period.

Novi incident u Sarajevu: Ponovo izboden Suljo Domac

Novi incident u Sarajevu: Ponovo izboden Suljo Domac

"Rezultati koje imamo iz Beograda iz centra SEEVCCC (South East European Virtual Climate Change Center) koga vode eksperti iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, nisu optimističnu u pogledu padavina za narednih nekoliko mjeseci.

Klimatske promjene uzrokuju baš ovakve scenarije u pogledu padavina, za 2 ili 3 dana padne mjesečni prosjek, pa ostatak mjeseca suša, i tako iz godine u godinu muku mučimo sa padavinama, a površine poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjavaju u Bosni i Hercegovini su do 1%", poručio je Krajinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije