Bakir Izetbegović: Zvona i ezani nikad nisu smetali jedni drugima, neka tako bude i dalje

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Zvona i ezani nikad nisu smetali jedni drugima, neka tako bude i dalje
Na svečanosti danas, povodom otvaranja banjalučke Ferhadija džamije, prisutnima se obratio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Ovo je uistinu veliki dan. Rijetki su događaji poput ovog današnjeg. Malo ko je vjerovao da će ovaj dan dooći. Oni koji su vjerovali da će on doći danas slave pobjedu.

Za one koji su Ferhadiju srušili, neka im ovaj dan bude opomena. Njihov cilj nije ostavren i nikada neće bit ostvaren. Poruke koje danas upućujemo imaju posebnu snagu o kojoj će svjedočiti generacije koje dolaze. Posebno je važno što dan slavimo s predstavnicima srpske nacije koji su pomogli obnovu džamije. Hvala svima koji su dali svoja sredstva za obnovu Ferhadije.

Posebno hvala Vladi Turske koja je najviše dala da danas otvaramo Ferhadiju.

U svojoj punoj simbolici Ferhadija je potvrda nade i uvjerenja da ćemo nastvaiti živjeti zajedno. Ovo je znak da se Bošnjaci vraćaju na ove prostore. Učinimo sve da se međusobno razumijemo, da jedni od drugih učimo.

Zvona i ezani nikad jedni drugima nisu smetali. Nastavimo otvarati vrata jedni prema drugima."

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, a izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

Ferhadija je predstavljala jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije