Bakir Izetbegović: 'Zamorit će se sile koje koče procese u BiH'

Fena
Bakir Izetbegović: 'Zamorit će se sile koje koče procese u BiH'
/ Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je Claire Bodonyi, ambasadoricu Republike Francuske u BiH.

Ona mu je prenijela očekivanja EU diplomata u BiH za što brže rješavanje preostalih uslova za prihvat bh. aplikacije za članstvo u EU, posebno pitanje koordinacionog mehanizma i adaptacije SSP-a.

"Kad se zamore sile koje bespotrebno koče ove važne procese, doći će do napretka", konstatovao je Izetbegović, imenujući kao glavnu prepreku u procesima integracije odnos predsjednika RS-a.

Naglasio je aglasivši da se ključna pitanja za finalizovanje procesa aplikacije, kao što su objavljivanje rezultata popisa 2013. i funkcionalan mehanizam koordinacije, te prilagođavanje SSP-a, blokiraju od predstavnika RS-a.

"Dodik blokira direktno, koristeći svoj uticaj na dužnosnike iz RS-a", rekao je Izetbegović.

Ambasadorica Bodonyi je istakla da će evropski partneri i dalje snažno podržavati reforme u BiH, s ciljem integracije u EU.

"Reforme kratkoročno znaju biti bolne, i za njih je potrebna hrabrost, ali dugoročno vode poboljšanju stanja za sve građane", naglasila je ambasadorica Bodonyi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije