Bolji i sigurniji put od Sarajeva ka Tuzli - otvoren tunel Karaula

Radiosarajevo.ba
Bolji i sigurniji put od Sarajeva ka Tuzli - otvoren tunel Karaula
AA / Ilustracija
Na prevoju Karaula, koji se nalazi na magistralnoj cesti Sarajevo - Tuzla, danas je upriličeno svečano otvarenje i puštanje u rad nove dionice ove ceste. Tačnije, riječ je o tunelu Karaula, koji će dodatno skratiti putovanje na ovoj relaciji.

Kako je već i ranije najavljeno, na samom otvaranju nove dionice okupili su se članovi delegacije Vlade Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, te brojne druge zvanice koje su dale podršku otvorenju novih cestovnih kapaciteta u BiH. Također, prisutni su bili i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin  Radončić.

Tunel je svečano otvorio predsjednik Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Inače, danas otvoreni tunel, koji se nalazi na dionici Kladanj - Podpaklenik, magistralne ceste M18, doprinijet će skraćivanju dužine putovanja građana BiH i drugih posjetilaca koji se budu vozili na relaciji Sarajevo - Tuzla i obrnuto. Tunel je dug 902 m, a posjeduje i tunel za evakuaciju dužine 435 m, dok se ispred i iza njega proteže otvoreni dio trase, ukupne dužine 1.195 m.

S obzirom na to  da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u promet tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da je, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, pristupljeno izgradnji privremenih priključaka na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti ukinut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije