Bakir Izetbegović: Postoji razlog zašto se hrvatski narod osjeća potisnuto

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Postoji razlog zašto se hrvatski narod osjeća potisnuto

"Postoje razlozi zbog kojih se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini osjeća potisnuto. Stranka demokratske akcije BiH (SDA) je spremna da napravi mehanizme koji će razbiti te bojazni", kazao je danas u Sarajevu zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

To  je kazao nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem s kojim je razgovarao o daljnjim koracima u formiranju vlasti u BiH, prvenstveno na državnom nivou.

Izetbegović je također najavio sutrašnji sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem

Međutim, dodao je, radi se o dva koncepta pomoću kojih se mogu riješiti ovi problemi. Naglasio je da želi zajednički život Bošnjaka i Hrvata u BiH te da smatra da stvaranje dviju škola, televizija, entiteta i izbornih jedinica pod jednim krovom nije pravi put. 

"Svjesni smo potrebe da se to pitanje riješi u vremenu koje je pred nama, jer se svi trebaju osjećati komotno. Očekujemo fleksibilnost od Čovića te da će se potpisati neki okvirni zaključci. Ukoliko bude pristup 'ili kako ja želim ili nikako', onda neće ići nikako", istaknuo je. 

Naglasio je da se u dokumentu "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018" koji su 9. novembra potpisali lideri SDA, DF-a i Saveza za promjene neće mnogo toga promijeniti, osim što će biti dodati zahtjevi predstavnika hrvatskog naroda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije