Bakir Izetbegović: 'Ide se na sastanak po destilerijama u Laktašima, a ne dolazi se u instituciju'

14
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: 'Ide se na sastanak po destilerijama u Laktašima, a ne dolazi se u instituciju'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović, Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo uputio je danas poziv na sastanak Draganu Čoviću (HDZ), Nerminu Nikšiću (SDP), Bakiru Izetbegoviću (SDA), predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću.

Sastanak se nije održao jer je na isti došao samo Bakir Izetbegović.

"Ovo kapriciozno odbijanje da se sjedne sa SDA iz pristojnosti je nevjerovatna. Ide se na sastanak po destilerijama u Laktašima, a ne dolazi se u instituciju. Ako ne žele s nama, mogu to reći. Mi smo došli s namjernom da kažemo ko pravi problem i ko blokira. Oni koji ne žele razgovore rade djetinjastu blokadu", rekao je Izetbegović.

Eurosong uvodi novo-staro pravilo za glasanje: Kako će to utjecati na naše komšije?

Eurosong uvodi novo-staro pravilo za glasanje: Kako će to utjecati na naše komšije?

Lider stranke SDA kazao je kako su Lendo i on imali spremna rješenja za današnji sastanak.

"Mi bi ponudili rješenje liniji većine. Naravno da to ne bi bio spisak ovih ministara, radilo bi se o koncentracijskoj vladi ili bi napravili dvije liste. Jedna SDA i stranke okupljene oko nje i druga Osmorka i HDZ, pa ko dobije većinu. Nisu se udostojili ni da to saslušaju", dodao je Izetbegović.

Izjavio je i kako mu nije jasno zašto je on nepoželjan na sastanicima, a Dodik i Čović nisu.

"Zašto im je Dodik prihvatljiv, a ja nisam? Nemam odgovora na to. Zašto im je patriotska stranka, jedna stranka koja je pobjednik neprihvatljiva, a Dodik i Čović sa ovakim ponašanjem jesu", zapitao se Izetbegović.

Čekajući novu vlast u Federaciji: Pročitajte pismo koje je Nermin Nikšić uputio Refiku Lendi

Čekajući novu vlast u Federaciji: Pročitajte pismo koje je Nermin Nikšić uputio Refiku Lendi

O sastanku je bio informisan i visoki predstavnik Christian Schmidt.

"NES i SBiH su jasno kazali da neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik. A većinom glasova je donesena rezolucija po kojoj on to ne treba raditi. Nipošto to ne bi trebao da uradi. Prošli put se konsultirao sa Zagrebom i Plenkovićem, a s nama nije. Sada kad su se završili izbori da napravi promjene to bi bio presedan", zaključio je lider SDA.

Podsjećamo, Lendo je u pismu naveo da saziva sastanak jer 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH, a informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije