Bakir Hadžiomerović je definitivno smijenjen

Radiosarajevo.ba
Bakir Hadžiomerović je definitivno smijenjen


Iako su prije nekoliko dana odlučno dematirali pisanje Slobodne Bosne o smjeni Bakira Hadžiomerovića, iz Uprave Radiotelevizije Federacije su to danas – potvrdili.

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić razriješio je danas Bakira Hadžiomerovića s pozicije odgovornog urednika TV programa i multimedije. Ovoj odluci jednoglasnu podršku dao je Poslovodni odbor RTVFBiH, a Hadžiomeroviću je istovremeno ponuđen novi ugovor o radu na radno mjesto komentator.

Džemal Šabić

Kršenje etičkog i novinarskog kodeksa

Hadžiomerović je razriješen zbog kontinuiranih postupaka koji su doveli do narušavanja redovnog poslovanja RTV Federacije BiH, kršenja poslovnih procedura, te propusta u uređivanju i produkciji televizijskih sadržaja. U obrazloženju ove Odluke o razrješenju, između ostalog, stoji kako je Hadžiomerović razriješen iz slijedećih razloga, stoji u saopštenju.

Pročitajte saopštenje u cjelosti

Kao jedan od razloga, navedeno je da Hadžiomerović nije poštovao osnovna novinarska načela, etički i novinarski kodeks, na šta ga je upozoravao direktor za programe Zvonimir Jukić.

„Hadžiomerović više mjeseci zaredom nije uopće održavao redovite sastanke Programskog kolegija čime je planiranu produkciju, harmonizaciju uređivačke politike, te odvijanje programa doveo u pitanje. Ovaj propust tim je veći kada se zna da su redoviti sastanci Programskog kolegija FTV-a redovna sedmična praksa otkada televizija postoji“, navedeno je kao prvi razlog otkaza.

Preduge emisije i uvredljiv rječnik

Nadalje, Hadžiomerović nije vodio računa o terminima vremenskog trajanja pojedinih emisija iz produkcije FTV-a što je uzrokovalo neplanirane promjene u programskoj shemi FTV-a, te usljed čega je dalje dolazilo do slučajeva mogućeg kršenja pravila Regulatorne agencije za komunikacije BiH o dopuštenom komercijalnom vremenu u TV programu. Ovi i ovakvi propusti izravna su posljedica nesazivanja programskih kolegija i neodgovornog pristupa produkciji televizijskih sadržaja, navodi Uprava.

Dosadašnjem, glavnom čovjeku Federalne televizije fakturisano je i to što je pisanu komunikaciju sa direktorom Džemalom Šabićem odašiljao na više adresa, „koristio neprimjeren, ironičan, zajedljiv i uvredljiv rječnik što je pokušaj destrukcije poslovne hijerarhije i rukovodnog odlučivanja u RTVFBiH.“

Avdo Avdić

Provjeravao bolovanje Avde Avdića

„Hadžiomerović je razriješen jer je provjeravao razloge bolovanja Avde Avdića, zahtijevajući da mu Avdić dostavi stručno liječničko mišljenje i liječničke nalaze na uvid kako bi on procijenio postoje li razlozi za Avdićevo bolovanje. Tim činom prekršio je osnovna ljudska prava Avde Avdića kada se zna da je kontak rukovodilaca s osobama na bolovanju izričito zabranjen te da razloge bolovanja prema procedurama jedino i isključivo, u strogo propisanoj proceduri, mogu provjerevati samo stručna tijela“, također se navodi.

Također, spočitava mu se izrugivanje, ismijavanje, zloupotreba i omalovažavanje poslovnih pisanih procedura, te neovlašteno istupanje u drugim medijima.

Urađena je i programska analiza televizijskog programa, koju je sačinio direktor za programe Zvonimir Jukić. Analizom je utvrđen niz propusta tokom šest mjeseci: neracionalna produkcija, kršenje etičkog kodeksa u informativnim emsijama, naročito u centralnom dnevniku.

Zvonimir Jukić

Dnevnik u 19.30 – najgora tačka

Tako u dijelu pomenute Programske analize koja se bavi središnjim Dnevnikom, između ostalog, stoji: Dnevnik u 19 i 30 najčešće nije obavljao svoju primarnu fukciju glavne dnevne informativne emisije, a nerijetko se bavio magazinskom obradom davno prošlih događaja prerastujući tako u magazinsku formu, a što se protivi kodeksu i uobičajenim načelima produkcije televizijskog informativnoga programa u pogledu središnje informativne emisije. Iako to novinarski kodeks izričito nalaže, u Dnevniku 2 je permanentno ispreplitana forma vijesti i komentara, a komentari nisu, premda to kodeks nalaže, odvajani od informacija (Član 21. Etičkog kodeksa RTV FBiH – Komentar će uvijek biti jasno razlučiv od vijesti). Retorika i kvalifikacije izricane u najavama priloga također su izlazile iz uobičajene forme televizijskih informativnih formata, a posebice kada je u pitanju Dnevnik u 19 i 30, te se jasno  prepoznavao nedostatak odgovornosti po ovom pitanju. O ovakvim problemima u uređivanju središnje informativne emisije često su govorili i ugledni poznavatelji medija, sveučilišni profesori, ali i kolege novinari, kao i sami gledatelji. Ujedno su se pojavile sumnje u prešućivanje informacija. Uz propuštanje objavljivanja informacija, od kojih neke spadaju u red ekskluzivnih, te stalni, neprimjereni i sukladno kodeksu, neoznačeni komentari, korištenje neprimjerenog jezika i neprimjerenih kvalifikacija, zloupotreba određenih tragičnih događaja u difamiranju nekih javnih dužnosnika, a s kojima ti događaji nemaju nikakve veze, te navođenje prezentera da gestama pokažu naklonost ili nenaklonost prema određenim stranama ozbiljno su doveli u pitanje vjerodostojnost središnje informativne emisije FTV-a“.

Ukoliko zaposlenik Hadžiomerović ipak ne prihvati ponuđeni izmijenjeni Ugovor o radu na radno mjesto Komentator u roku od 15 dana od dana dostavljanja pomenutog Rješenja o razrješenju sa pozicije Urednik TV programa i multimedije, prestaje mu radni odnos u RTV Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije