Bajramska poruka iz Zenice: Nadajmo se da ćemo otkriti "heroje mira"

0
Fena
Bajramska poruka iz Zenice: Nadajmo se da ćemo otkriti "heroje mira"
Foto: Fena / Bajram-namaz jutros u Zenici

U sklopu centralne svečanosti obilježavanja Kurban-bajrama na području Muftiluka zeničkog, uprkos kiši koja je padala cijelo vrijeme, nekoliko hiljada vjernika muslimana klanjalo je bajram-namaz u Sultan-Ahmedovoj Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević podsjetio je vjernike kako je Kurban-bajram prilika da se podsjete na potrebu žrtvovanja te odvajanja dijela svog imetka, jer je, dodao je, "cjelokupna ljudska povijest vezana za žrtvu". To je ilustrirao i brojnim primjerima, a žrtvuju se, kazao je, u ovom trenutku i bh. hadžije, koji su se priključili "velikoj rijeci muslimana iz cijelog svijeta" te koji su se odrekli značajnog imetka i svog vremena da bi obavili hadž u Meki.

"Žrtva je uvijek bila prisutna u ljudskoj povijesti i žrtva će uvijek biti potrebna. Zato pitanje: Šta žrtvujemo i za što se žrtvujemo, ustvari, pitanje je zašto živimo i kako. Nema uspjeha u životu, na bilo kojem polju, bez žrtvovanja", naglasio je muftija Dizdarević.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Život je, podvukao je, "kratak i kada je dug" pa je, baš zbog toga što je kratak, on i vrijedan.

"Sve što je vrijedno, toga nema puno. Čega ima previše, to nije ni vrijedno. Baš zato što je vrijedan, naš život treba oplemeniti višim ciljevima i investirati ga u velike stvari", poručio je Dizdarević.

Sjajno je imati na nekoga osloniti se u životu, kazao je, ali je još bolje od toga "biti neko na koga se drugi mogu osloniti".

Bajramska reisova hutba: Sačuvajmo i svijet i sebe od pohlepe koja nema granica

Bajramska reisova hutba: Sačuvajmo i svijet i sebe od pohlepe koja nema granica

"Društvo u kojem svako žrtvuje ono što ima i onoliko koliko može, mora uspjeti. Draga braćo, mnogo je stvari u Bosni na vršaju i, neka znate, ništa još nije gotovo. Vidimo da dušmani ne odustaju od svojih nakana, a da se, priznat ćemo, bošnjački političari ne snalaze najbolje. Stvari loše stoje!

Ali, ne dadnemo li sve od sebe, mogu postati i gori. Dakle, važno je imati na umu riječi reisu-l-uleme (Husein ef. Kavazović), da će vjernici, u ovim mubarek danima, oživjeti spremnost žrtvovanja za velike stvari. Da se žrtvujemo za visoke ciljeve i borimo se za vrijednosti svoje vjere i svoje kulture", podsjetio je Dizdarević.

On je izrazio nadu da ćemo, u vremenu naših izazova, "otkriti mnoge heroje mira", kao što smo u proteklom ratu u BiH otkrivali "heroje rata". Nakon klanjanja bajram-namaza, prikupljana je sergija koja je ove godine, po nalogu Rijaseta Islamske zajednice BiH, namijenjena za gradnju škola i vrtića za djecu u područjima Turske i Sirije, koja su početkom ove godine pogodili razorni zemljotresi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije