Bajramović: Mnogi vakcinisani obolijevaju od novog soja koronavirusa

4
Radiosarajevo.ba
Bajramović: Mnogi vakcinisani obolijevaju od novog soja koronavirusa
Foto: Press služba KS / Anisa Bajramović

Anisa Bajramović, epidemiologinja i voditeljica Odjela za imunizaciju sa vakcinalnim centrom u JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jutros je za N1 govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS sa osvrtom na Dane otvorenih vrata u smislu vakcinacije građana.

“Ja sam jutros došla sa podacima od jučer, u KS imamo taj linearni rast, svaki dan otprilike nekih 25 novozaraženih, imamo nekih 33 do 35 hospitaliziranih u obje bolnice. Od jučer je jedna osoba na respiratoru, tri osobe na kiseoničkoj potpori. Imamo 160 ukupno osoba koji su akutno zaraženi koronavirusom i do sada je u KS obolilo ukupno 3.267, a u izolaciji su 934 osobe u KS“, kazala je Bajramović.

Dodala je da postoji i određeni broj zdravstvenih radnika koji su vakcinisani, a ipak obolijevaju.

Uhvaćeni ronioci: U narko-luci na Jadranu zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Uhvaćeni ronioci: U narko-luci na Jadranu zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

“Od petka smo imali komunikaciju sa zdravstvenim radnicima koji oboljevaju i koji su vakcinisani, imaju obje doze, ti medicinski radnici uglavnom imaju zapušen nos ili curenje nosa, jedna osoba je imala proliv, tako da možemo reći da su simptomi slični kao i prethodnim sojevima. Tako da, ko god ima bilo koji simptom treba ostati kući, testirati se i sačekati da prođe taj period dok se ne utvrdi da li je koronavirus ili ne“.

“Ultimativni cilj imunizacije je prekid prenosa zarazne bolesti. Mi smo se radovali na početku da se vakcinisani nisu zarazili, ali sada vidimo da imamo situaciju da vakcinisani mogu da obole, ali svi koji su vakcinisani do sada srećom nisu završili u bolnici”, dodala je.

Dan otvorenih vrata? Odziv građana?

“U brojkama je to 120 hiljada dati doza, sa prvom dozom 77,5 hiljada i drugom 42 hiljade. Kada smo dodali brojeve u saradnji sa firmom Edit, gdje građani popunjavaju aplikaciju vakcinisanih van BiH i te su se brojke popele. Sad smo na nekih 23 posto sa obje doze, ukupno smo na nekih 35 posto kada se uzmu u obzir obje varijable. Idemo prema nekih 40 posto, uzela sam u obzir analizu gradova u okruženju, tu smo negdje u rangu sa Podgoricom“.

Da li je ljude strah vakcine?

“To nije više ni strah, znaju svi da se nikome vakcinisanom nije ništa desilo. Ljudi žele da malo biraju vakcine. Dosta smo dali AstraZenece, ona prednjači u svijetu. Iza nje je Pfizer, pa Sinofarm pa Sputnik B. Građani čekaju Sinofarm, tih 500.000 doza, očekujemo naredni ponedjeljak isporuku, za Sarajevo je planirano nekih 11.000 doza“.

“Građani ne slušaju toliko struku, nego između sebe pričaju. Jedna od studija sa Šri Lanke kaže da su došli do zaključka da je efikasnost Sinofarma ista na delta soju kao i na prethodnim, dok je efikasnost Pfizera i drugih manja”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije