Bajram obilježen širom BiH

Radiosarajevo.ba
Bajram obilježen širom BiH

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

Bajram namaz je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, koji je u bajramskoj hutbi, uz čestitke, muslimanima poručio da je ramazan vrijeme u kojem se ljudska čula, posebno ona unutrašnja, izoštravaju tako da čovjek ne samo da bolje čuje i vidi nego mnogo bolje osjeća i razumije svijet u sebi i oko sebe.

On je kazao da je bit bajramske poruke - da se ovdje i sada odredimo prema vrijednostima vjere, znanja i povijesti.

Na području Muftijstva mostarskog centralna bajramska svečanost je upriličena u Sportskoj dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra Mithad Hujdur Hujka, gdje je namaz predvodio muftija mostarski Seid ef. Smajkić. On se u bajramskoj poruci založio za očuvanje tradicije te bosanske koncepcije islama.

Centralna svečanost povodom obilježavanja Bajrama na području tuzlanskog muftijstva održana je u džamiji princa Abdulaha u Tuzli. Bajram-namaz je imamio tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović. U svom obraćanju pozvao je vlasti i vjernike da povedu više brige o ljudima iz sve dužih redova pred narodnim kuhinjama.

Na području zeničkog muftiluka glavna bajramska svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji. Bajram-namaz je, sa nekoliko hiljada vjernika, klanjao muftija zenički Ejub ef. Dautović, koji je podsjetio da je Bajram radost i nada u Božiju milost.

Glavna svečanost za bihaćki muftiluk, koju je predvodio muftija bihaćki Hasan ef. Makić, i ovog je puta održana u Sportskoj dvorani Luke. On je, pozivajući na jedinstvo, istaknuo da je Bajram nagrada za djela i žrtve dobročinstva, učinjene ne samo za mjeseca ramazana.

Bajram-namaz klanjan je i u svim dzamijama i mesdžidima na području goraždanskog muftijstva. Vjernici su se okupili i u džamiji u povratničkom mjestu Strgačina, u Rudom. Centralna bajramska svečanost upriličena je u novosagrađenoj Kajseri džamiji u Goraždu.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, u Ferhat-pašinom mesdžidu u Banjoj Luci klanjan je bajram-namaz koji je predvodio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić. Poručio je da je Bajram blagdan radosti, tolerancije i razumijevanja. Bajram-namaz klanjan je i u obnovljenim banjalučkim džamijama.

Bajram je svečano obilježen i u Posavkom kantonu. Za više od hiljadu vjernika u džamiji Aziziji u Orašju sabah-namaz i bajram-namaz predvodio je i imamio glavni imam Salim Kanlić.

U Distriktu Brčko su se vjernici okupili u 20 džamija. U Bijeloj džamiji klanjanje je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mustafa ef. Gobeljić, koji je vjernike pozvao da u duhu ramazanskog ozračja i predanosti Bogu nastave živjeti i nakon ramazanskog posta.

Bajram-namaz klanjan je i u Bijeloj džamiji u Srebrenici. Danas se navršilo i šest godina otkako je bivši američki predsjednik Bill Clinton otvorio Memorijalni centar Potočari.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije