Bajram-namazi klanjani širom BiH

Radiosarajevo.ba
Bajram-namazi klanjani širom BiH

Jutros je u 5,10 minuta započela centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu. Obilježavanje najvećeg muslimanskog praznika Bajrama započelo je klanjanjem sabah-namaza, a nakon toga je do početka Bajram- namaza uslijedio bajramski program. 

Foto: Bajram-namaz u Gazi Husrevbegovoj džamiji;  Fena

U 6,20 je u  džamijama i mesdžidima širom BiH te u dvorani sarajevske Skenderije klanjan Bajram-namaz, koji je u Gazi Husrev- begovoj džamiji imamio  i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Klanjanje Bajram-namaza u Skenderiji organizirao je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko. Bajram-namaz predvodio je muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

U našoj fotogaleriji pogledajte atmosferu sa centralne proslave 

Dvorana "Mirza Delibašić" svake godine bude ispunjena vjernicima i klanjanje namaza u Centru Skenderija postaje tradicija.

U Centru Skenderija  će u večeras biti održan tradicionalni bajramski koncert "Bajram dođe, mirišu avlije" uz učešće istaknutih bh. izvođača sevdalinki i ilahija, čime će biti obilježen prvi dan Ramazanskog bajrama.

Kako je najavljeno, tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 10 do 13 sati, dok je bajramski prijem za zvanice je večeras u 20 sati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. 

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog je organizirana u Džamiji princa Abdulaha u Tuzli. Bajramski namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je održao i hutbu. 

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida

U petak, 9. augusta, u 10 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Jasin će proučiti imami Medžlisa IZ-a Sarajevo. Nakon toga će uslijediti obraćanje reisu-l-uleme. 

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida na području Muftijstva tuzlanskog bit će održana na mezarju u Gornjem Rahiću, Medžlis Islamske zajednice Brčko. 

Reisova čestitka 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović  je jučer, posljednjeg dana ramazana, pozvao da se svugdje i uvijek protive i suprotstavljaju gaženju ljudskog dostojanstva, nepravdi i nasilju.

Reis Kavazović je u bajramskoj poruci pozvao muslimane da produbljuju zajedništvo te njeguju vjerničku i općeljudsku društvenu solidarnost.

"Pomozimo našoj djeci da na temeljima vjere, morala, povjerenja, otvorenosti i uvažavanja razviju sposobnost za život u zajednici s drugim ljudima. Nemojmo našoj djeci otežavati put na kojem će graditi svoj islamski identitet", istaknuo je.

Podsjetio je da je Bosna zemlja svojih naroda koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu te da je narodno ime kod većine pripadnika islama u BiH Bošnjak, a njihov jezik bosanski.

"Neka uvijek u našim dovama budu naši šehidi koji su položili živote za ovu divnu zemlju i časnu slobodu. Budimo uz ljude u nevolji - slabe, siromašne i bolesne. Pružimo podstrek i priliku mladima. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo - poručio je reis.

Husein ef. Kavazović pozvao je vjernike da se založe za istinu kada god vide da se želi naturiti laž te da praštaju jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

"Pozivam vas da drugog dana Bajrama posjetimo šehitluke i u zajedničkoj dovi se prisjetimo šehida i njihove žrtve. Svima vam u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji - s porodicom, rodbinom i prijateljima" rekao je reis Kavazović u bajramskoj poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije