Bajram-namaz u Banjoj Luci klanjat će se u 12 džamija: Nastavljamo tradiciju baštinjenja duhovnosti

10
Fena
Bajram-namaz u Banjoj Luci klanjat će se u 12 džamija: Nastavljamo tradiciju baštinjenja duhovnosti
Foto: Anadolija / Džamija Ferhadija u Banjoj Luci

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiz Muamer ef. Okanović kaže da Ramazanski bajram odiše posebnim ambijentom duhovnosti kojom vjerničko srce, osnaženo plemenitošću i skrušenošću prema Uzvišenom Bogu, dijeli radost i sreću sa porodicom, rodbinom i prijateljima.

"Bivajući krunom pregalaštva ka samoostvarenju od Boga povjerenih potencijala, Ramazanski bajram oslikava duhovno stanje vjernika koji, kušajući plodove ibadeta (bogoslužja), osjeća ljepotu imana (vjere)", istakao je za Fenu ef. Okanović.

Kako je kazao, na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, bajram-namaz klanjat će se u 12 džamija, a centralna bajramska svečanost bit će upriličena u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija), gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

"Nakon glačanja srčanih odaja kroz intenziviranje posta, druženje s Kur'anom, iskazivanjem dobročinstva i namazom (molitvom), vjernik se raduje Bajramu čistoćom i ukrašenošću svog doma, kao i oblačenjem najljepšeg odijela kojim svjedoči poslaničku oporuku gdje se navodi da Bog voli ljepotu", naglasio je.

Po njegovim riječima, u toku mjeseca ramazana na području Banje Luke, vjernici su imali priliku prisustvovati teravih-namazima, učenju mukabela, noćnim namazima, kao i zajedničkim iftarskim soframa, koje su ostavile poseban pečat i trag.

"Također, obilježavanjem 27. noći, kao vidom vrhunca ramazana, muslimani Banje Luke skrušeno su Allaha Svemilosnog za Bereket (blagorodnost) molili, a centralnom manifestacijom u Ferhat-pašinoj džamiji, na kojoj je vaz kazivao muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, Medžlis Banja Luka je nastavio tradiciju baštinjenja duhovnosti kroz prigodne ibadete i sadržaje", istaknuo je.

Ramazanski perivoji ljepota zasigurno će, kaže ef. Okanović, ostati upamćeni kroz hizmet (aktivizam) volontera koji su i ovog ramazana dijelili iftare i ramazanske lepine na vrata džematlija, kao i aktivnih vakifa (dobročinitelja) koji su na svaki način plemenite aktivnosti na području Banje Luke pomagali i podsticali.

Pucanj topa na Žutoj tabiji označio zadnji dan ramazana

Pucanj topa na Žutoj tabiji označio zadnji dan ramazana

"Među tim aktivnostima, svakako su i iftari za banjalučke studente, koji su se kroz iftarsku sofru, dodatno osnažili čineći ramazanski ambijent Banje Luke potpunijim i ljepšim. Osjećajući radost zbog nastupanja dana Bajrama, vjernici će iskazati dodatni stepen pažnje, blagosti i dobročinstva prema porodici, rodbini i prijateljima, dok će bajramska sofra biti neizostavnim dijelom jačanja duha porodičnosti i ambijenta spokoja, koji vjernički prostrana prsa krasi", naglasio je za Fenu ef. Okanović.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 21. aprila. Sabah-namaz za područje Medžlisa Banja Luka će se klanjati u 5.20 sati, a bajram-namaz u 6.36 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije