Azra Bašić optužena za ratni zločin

Fena
Azra Bašić optužena za ratni zločin
Arhiv / Azra Bašić
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Azre Bašić, rođene 1959. godine u Rijeci.

Optužena se tereti da je, u svojstvu pripadnice HVO-a na području Dervente, postupala protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ona se tereti da je 1992. godine počinila ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Dervente i okoline, koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi.

Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

Optužena se tereti da je u više navrata, na svirep način mučila i zlostavljala veći broj zatvorenika srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi, nanoseći im teške fizičke i psihičke ozljede od kojih i danas osjećaju posljedice.

Azra Bašić je nedavno iz SAD-a izručena pravosuđu BiH, od kada se nalazi u pritvoru.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 32 svjedoka i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije