Aviobomba otkopana, još se ne zna datum izmještanja

Radiosarajevo.ba
Aviobomba otkopana, još se ne zna datum izmještanja

Aviobomba koja je pronađena prošle sedmice na gradilištu parkinga na Alipašinom Polju u C fazi jutros je otkopana. Kako su kazali iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sam proces otkopavanja projektila trajao je oko sat i po.

Alipašino polje: Pronađena bomba iz Drugog svjetskog rata

Alipašino polje: Pronađena bomba je američke proizvodnje

Alipašino: Obustava saobraćaja zbog otkopavanja bombe

Danas iskopavanje aviobombe na Alipašinom polju

„Sve je prošlo u najboljem redu, i za veoma kratko vrijeme smo je iskopali iz zemljane površine bez njenog pomjeranja. Iako smo planirali da će radovi trajati oko pet sati, završili smo ranije. Sada predstoji novi sastanak u Općini Novi Grad u koordinaciji s općinskom civilnom zaštitom da se utvrde detalji plana izmještanja i uništavanja aviobombe“, kazali su iz FUCZ javlja Avaz.

Federalna uprava civilne zaštite bit će glavni operater izmještanja i uništenja aviobombe zaostale iz Drugog svjetskog rata američkog porjekla, uz asistenciju općinske CZ Novi Grad, pripadnika MUP-a KS i Profesionalne vatrogasne brigade (PVB), te ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Tačan datum izmještanja i uništenja projektila bit će poznat nakon sastanka svih institucija. Iz FUCZ naglašavaju da će uklanjanje i uništavanje bombe biti veoma složen i zahtjevan zadatak koji podrazumijeva angažman stručnjaka i velike mjere obezbjeđenja i opreza.

„Mi nemamo pravo na grešku i zato trebamo s velikim oprezom da radimo svoj posao bez žurbe“, kazali su iz FUCZ. Učenici iz dvije osnovne škole na ovom području, “Meša Selimović” i “Džemaludin Čaušević”, danas nisu bili na nastavi zbog mjera sigurnosti prilikom iskopavanja aviobombe teške 220 kilograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije