Avdagić: Jačati regionalnu sindikalnu saradnju

Radiosarajevo.ba
Avdagić: Jačati regionalnu sindikalnu saradnju


Delegacije sindikata iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije BiH, Hrvatske i Slovenije u Potočarima kod Srebrenice realizirale su još jednu regionalnu sindikalnu aktivnost.

Naime, Sindikat PPDIVUT BiH i njegov predsjednik Mehmed Avdagić bili su domaćini na dvodnevnom skupu kolegama iz Sindikata PPDIV-a Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Josipom Pavićem i Sindikata KŽI Slovenije, sa predsjednikom Srečkom Čaterom, koji su bili predavači polaznicima Sindikalne škole PPDIVUT-a o mjestu i ulozi sindikata u procesima pristupanja i djelovanja u okviru EU.

Predavači su, između ostalog, istakli potrebu i spremnost da budu prenosioci određenih inicijativa i zajednički nastupaju prema sindikatima država članica EU radi afirmacije sindikata, ali i prenošenja određenih iskustava iz EU.

Ova sindikalna aktivnost odvijala se uz održavanje Sajma "Dani maline" u Bratuncu, na čijim štandovima izlažu i kompanije iz Hrvatske i Slovenije, pa su sindikalne delegacije bili gosti i na toj manifestaciji, u čijoj organizaciji redovno učestvuje Sindikat PPDIVUT BiH, koji ima svoj štand na Sajmu

Gosti iz Hrvatske i Slovenije, zajedno sa domaćinima, posjetili su Memorijalni centar u Potočarima i položili vijence.

Potom su sindikalci otputovali zajedno u Crnu Goru, u Podgoricu, gdje će također sa kolegama razgovarati o ulozi sindikata u procesima evropskih integracija.

- Želimo unaprijediti regionalnu sindikalnu saradnju, napraviti jedan tim, dogovoriti i zauzeti zajedničke stavove u kontekstu evropskih integracija, a sve u cilju zaštite interesa radnika i zaustavljanja erozije njihovih prava, kazao je za Fenu predsjednik sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije