Avantura nije završena, u julu novo glasanje

Radiosarajevo.ba
Avantura nije završena, u julu novo glasanje


Nakon što na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije dobio neophodnu entitetsku većinu, kandidat SDP-a i Platforme za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Slavo Kukić, ima šansu za popravni, u drugom krugu glasanja.

Takav je zaključak Kolegija Doma, koji se sastao odmah nakon jučerašnje cjelodnevne sjednice. Denis Bećirević, Milorad Živković i Božo Ljubić nisu uspjeli postići saglasnost o Kukićevoj kandidaturi, pa će o njemu opet odlučivati Zastupnički dom.

Kukić ni u naučno-fantastičnom filmu neće dobiti podršku zastupnika iz Republike Srpske. Jučer je deset njih bilo protiv, jedan suzdržan i nijedan za. Međutim, to su znali svi oni koji su barem jednom otvorili novine, neki portal ili pogledali dnevnik u proteklih mjesec dana.

Datum sjednice na kojoj će poslanici u drugom krugu glasati o Kukićevom imenovanju još nije poznat, ali je predsjedavajući Doma Denis Bećirović, zaključujući jučerašnju sjednicu, najavio da će javnost biti blagovremeno obaviještena, prenosi danas Srna.

Prema nekim informacijama, sjednica bi mogla biti održana tek sredinom jula, što znači novo gubljenje vremena, novo produbljivanje političke i društvene krize i novi pad ekonomskog ugleda zemlje u svijetu, što se direktno odražava na strane investicije.

Podsjetimo, iako je Milorad Dodik, kao predsjednik najjače stranke iz Republike Srpske, mjesecima govorio da njegovi zastupnici neće podržati kandidata Hrvata koji nije iz reda HDZ-a BiH ili HDZ-a 1990, Socijaldemokratska partija je ipak kandidirala Kukića.

Željko Komšić i Bakir Izetbegović dali su maksimalan broj bodova Kukiću, a Nebojša Radmanović dao mu je najmanje bodova kada se biralo između njega, Borjane Krišto i Mladena Lijanovića.

I Komšić i Izetbegović, naravno, znali su da Kukić neće dobiti podršku parlamenta. Možda zato jučer i nisu došli na sjednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije