Autori plakata: Ne želimo Krajišnika u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Autori plakata: Ne želimo Krajišnika u Sarajevu!

Dok se na Palama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska priprema svečani doček za bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske (RS) Momčila Krajišnika, koji bi danas trebao biti pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, sarajevska AntiDayton grupa oblijepila je centar glavnog grada Bosne i Hercegovine plakatima s napisima "Momčilo Krajišnik ratni zločinac" i "Povratak ratnog zločinca u BiH", javlja reporter agencije Anadolija.

Sarajevo: Plakati s natpisom 'Momčilo Krajišnik ratni zločinac'

AntiDayton grupa poznata je, između ostalog, po protestima ispred Parlamenta BiH u junu ove godine zbog nedonošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građanina (JMBG) u BiH.

Plakati su oblijepljeni uoči povratka Krajišnika u BiH, a nakon što je predsjednik Haškog Tribunala sudija Theodor Meron odobrio njegovo prijevremeno puštanje.

Predstavnik AntiDayton grupe Nihad Aličković kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da su članovi te organizacije na ovaj način željeli iskazati protest protiv svečanog dočeka ratnog zločinca na Palama, kao i njegovog prijevremenog oslobađanja uopšte.

"Mi se protivimo tome da se ratni zločinci i izdajnici vraćaju u ovu zemlju. Treba im oduzimati državljanstva. Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Fikret Abdić, to su ljudi koji su pucali na građane RBiH i protiv smo njihovog ostanka u ovoj zemlji", naglasio je Aličković za AA.

AntiDayton grupa osuđuje svečani doček Krajišnika na Palama, istakao je Aličković, dodavši da to pokazuje da "oni još uvijek žive u snu ideološke propagandne priče koja vodi ka tzv. velikoj Srbiji".

Momčilo Krajišnik uhapšen je 3. aprila 2000. godine u Sarajevu, a na prvom ročištu izjasnio se da se ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice. Krajišnik je, 27. septembra 2006. godine, osuđen na 27 godina zatvora za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumane činove kao zločin protiv čovječnosti.

Apelaciona komora je, 17. marta 2009. godine, smanjila Krajišnikovu kaznu na 20 godina zatvora, a 7. septembra 2009. godineKrajišnik je prebačen u Veliku Britaniju da služi ostatak kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije