Autoceste FBiH predstavile milionski projekt u BiH vrijedan 12.906.649 KM

1
Radiosarajevo.ba
Autoceste FBiH predstavile milionski projekt u BiH vrijedan 12.906.649 KM
Foto: Autoceste FBiH / Koridor 5C / Ilustracija

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić održala je u ponedjeljak, 27. maja, radne sastanke sa gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem na temu eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje autoceste Tuzla-Orašje.

Sastanci su bili vrlo konstruktivni i vođeni u pozitivnom i partnerskom okružju. Dogovoreni su rokovi i definirane potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a gradonačelnici su potvrdili da će formirati nekoliko timova specijaliziranih za eksproprijaciju, s ciljem ispunjavanja dinamičkih planova projekta.

“Krenuli smo u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja koja je od strateškog značaja saobraćajne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanskog i Posavskog kantona. Izrada glavnog projekta za ovu autocestu, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Maoče, kao i odgovarajuće studije bit će završeni u junu ove godine. Očekujemo da će tender za izvođača radova na prvim kilometrima moderne autoceste u Tuzlanskom kantonu biti raspisan do kraja godine”, kazala je Mirnesa Agić, v.d. izvršna direktorica JP Autoceste FBiH.

Dražen Žerić Žera za Radiosarajevo.ba: "Ako se Sarajevo i Bosna imaju čime dičiti, to je muzika"

Dražen Žerić Žera za Radiosarajevo.ba: "Ako se Sarajevo i Bosna imaju čime dičiti, to je muzika"

Na sastanku je ujedno izražena nada da će Brčko distrikt BiH što prije usvojiti prostorni plan kojim će se odrediti trasa ove autoceste kroz tu regiju i time u potpunosti i paralelno moći raditi na cijelom projektu.

Izgradnja autoceste Tuzla-Orašje, u dužini od 62 kilometra, predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i privrede.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km) osigurala je Vlada FBiH.

Lijepa vijest: Ove godine kreće gradnja još četiri dionice autoputa

Lijepa vijest: Ove godine kreće gradnja još četiri dionice autoputa

Godinama je autoput Tuzla - Orašje bio u planovima i prioritetima vlasti FBiH i godinama je spominjan početak gradnje ovog značajnog puta koji bi područje Tuzlanskog kantona povezao s Evropskom unijom.

Nakon brojnih najava i obećanja u prethodnom periodu, na posljednjoj sjednici Vlada FBiH onosi obećavajuću odluku: “Za izgradnju autoputa Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, Lot V Čanići - Tuzla (u dužini od osam km), planiran je iznos od 12.906.649 KM, i to za projektovanje, eksproprijaciju i građenje”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije