Autoceste FBiH predstavile milionski projekt u BiH vrijedan 12.906.649 KM

1
Radiosarajevo.ba
Autoceste FBiH predstavile milionski projekt u BiH vrijedan 12.906.649 KM
Foto: Autoceste FBiH / Koridor 5C / Ilustracija

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić održala je u ponedjeljak, 27. maja, radne sastanke sa gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem na temu eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje autoceste Tuzla-Orašje.

Sastanci su bili vrlo konstruktivni i vođeni u pozitivnom i partnerskom okružju. Dogovoreni su rokovi i definirane potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a gradonačelnici su potvrdili da će formirati nekoliko timova specijaliziranih za eksproprijaciju, s ciljem ispunjavanja dinamičkih planova projekta.

“Krenuli smo u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja koja je od strateškog značaja saobraćajne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanskog i Posavskog kantona. Izrada glavnog projekta za ovu autocestu, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Maoče, kao i odgovarajuće studije bit će završeni u junu ove godine. Očekujemo da će tender za izvođača radova na prvim kilometrima moderne autoceste u Tuzlanskom kantonu biti raspisan do kraja godine”, kazala je Mirnesa Agić, v.d. izvršna direktorica JP Autoceste FBiH.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Na sastanku je ujedno izražena nada da će Brčko distrikt BiH što prije usvojiti prostorni plan kojim će se odrediti trasa ove autoceste kroz tu regiju i time u potpunosti i paralelno moći raditi na cijelom projektu.

Izgradnja autoceste Tuzla-Orašje, u dužini od 62 kilometra, predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i privrede.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km) osigurala je Vlada FBiH.

Lijepa vijest: Ove godine kreće gradnja još četiri dionice autoputa

Lijepa vijest: Ove godine kreće gradnja još četiri dionice autoputa

Godinama je autoput Tuzla - Orašje bio u planovima i prioritetima vlasti FBiH i godinama je spominjan početak gradnje ovog značajnog puta koji bi područje Tuzlanskog kantona povezao s Evropskom unijom.

Nakon brojnih najava i obećanja u prethodnom periodu, na posljednjoj sjednici Vlada FBiH onosi obećavajuću odluku: “Za izgradnju autoputa Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, Lot V Čanići - Tuzla (u dužini od osam km), planiran je iznos od 12.906.649 KM, i to za projektovanje, eksproprijaciju i građenje”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije