Austrijski mediji o protestu bh. novinara i napadu na redakciju "Radiosarajevo.ba"

Radiosarajevo.ba
Austrijski mediji o protestu bh. novinara i napadu na redakciju "Radiosarajevo.ba"
Printscreen / Der Standard je preuzeo agencijski tekst

Protest bh. novinara, nakon napada na redakciju portalu "Radiosarajevo.ba", privukao je pažnju i izvan granica naše zemlje.

Austrijska novinska agencija (APA) objavila je izvještaj o protestu i onome što je izazvalo okupljanje novinara, a jedan od medija koji je prenio agencijski tekst je ugledni "Der Standard".

U izvještaju iz Sarajeva, koji je objavljen uz kopiju teksta portala "Radiosarajevo.ba", navodi se da svojim protestom novinari nastoje ukazati na sve veće pritiske i prijetnje s kojima se suočavaju u radu. 

Protest novinara u Sarajevu: Državo, zaštiti nas, mi imamo pravo na rad i slobodu!

Prošlog petka su novinara internetskog portala "Radiosarajevo.ba" dvojica navijača FK Sarajevo primorala da promijeni svoj izvještaj.

Drama u Bjelorusiji: Navijač FK Sarajevo ekspresno osuđen na pet godina zatvora

Prema medijskim izvještajima, novinar je morao izbrisati dio svog članka u kojem je izvještavao o navijaču kluba, koji je u Bjelorusiji zbog posjedovanje kokaina osuđen na pet godina zatvora. 

Dvije osobe koje su vršili pritisak na novinara uhapšene su iste večeri, ali su puštene na slobodu nedugo zatim.

Nakon napada: U redakciju portala Radiosarajevo.ba pristižu brojne reakcije iz BiH

Faruk Vele, član uredništva portala "Radiosarajevo.ba", tražio je na protestnom skupu da se stvore uslovi za slobodu medija. U suprotnom, pritisak na urednike će porasti i odvesti u "zonu mraka", objasnio je Vele, prenosi APA. 

Protest su podržali Udruženje novinara Bosne i Hercegovine i Udruženje novinara u manjem bh. entitetu - Republici Srpskoj.

Prema nevladinim organizacijama, u posljednje dvije godine evidentirano je 118 slučajeva prijetnji sigurnosti, životu i pravima novinara širom zemlje, uključujući i jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću. 

Prema izvještaju stanice "Radio Slobodna Evropa", zabrinjavajući su i rezultati istraživanja koje je ove godine sprovelo Udruženje novinara Bosne i Hercegovine. Pokazalo se da 27 posto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 posto u Federaciji BiH smatra opravdanim nasilje nad novinarima.

BiH se nalazi na 63. mjestu od ukupno 180 zemalja na ljestvici slobode štampe "Reportera bez granica", stoji u izvještaju agencije APA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije