ATA karnet će se koristiti od 18. aprila

Radiosarajevo.ba
ATA karnet će se koristiti od 18. aprila

ATA karnet je jednostavan i jedinstven međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama robe kojima se trguje u svijetu. Ukratko, ATA karnet je sinonim pasoša za robu,a izdavat će ga VTKBiH.

Uprava za indirektno oporezivanje i VTKBiH potpisali su ugovor kojim se daju ovlaštenja za izdavanje ATA karneta za robu koja se privremeno uvozi ili je u tranzitu preko carinskog područja Bosne i Hercegovine.

tim povodom u Sarajevu je organiziran seminar o njegovoj upotrebi, koji su organizirali Institut za edukaciju (ECOS) i Sektor za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH)

Direktor Sektora za transport i komunikacije VTKBiH Zijad Sinanović kazao je da je seminar organiziran da bi se učesnici upoznali o prednostima, načinu izdavanja i korištenju ATA karneta. Najavio je da će slični informativni seminari narednih dana biti organizirani i u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru.

ATA karnetom roba cirkulira neocarinjena za period od jedne godine, u slučaju kada je na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače slijedi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno uvoz.

Korisnicima ATA karnet će omogućiti i indirektne prednosti prilikom osvajanja novih kupaca i stranih tržišta, a sportskim društvima, pozorištima i umjetnicima će olakšati učestvovanje na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije