Asim Sarajlić: Tihić je despot, Radončić donosi napredak

Radiosarajevo.ba
Asim Sarajlić: Tihić je despot, Radončić donosi napredak


Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić odlučio je, izgleda, protiv novouspostavljene koalicije SDP-a i SBB-aboriti se ironijom. Nakon što je predložio da je bolje Fahrudina Radončića postaviti za zamjenika ministra finansija, nego li za ministra sigurnosti, danas je ustvrdio kako je njegov stranački lider Suljeman Tihić despot koji stranku vodi kao društvo jednog lica.

Radončić je pravi izbor za državu

Ponovio je svoju tvrdnju da on i njegova stranka sada nastupaju konstruktivno, zbog čega i jeste predložio Zlatku Lagumdžiji da Radončića postavi kao zamjenika ministra finansija.

„Za novu koaliciju dali smo određene konstruktivne prijedloge na sjednici Parlamenta BiH. Naime, kroz poslaničko pitanje i inicijativu, koji su upućeni u duhu novog koalicionog sporazuma između SDP-a i SBB-a, pokušavamo da im pomognemo“, kazao je Sarajlić.

Dodaje da je zbog okolnosti u kojima se nalazi privreda najbolje da Radončić svoje znanje i iskustvo uloži u pomoć zemlji i narodu.

„Naime, zbog okolnosti u kojima se država nalazi i zbog ekonomske situacije, Radončić i njegova stranka imaju program, a na poslovnom planu je pokazala da zna praviti biznis i razvijati ekonomiju. Stoga bi on bio pravo rješenje na toj poziciji. Aktuelni zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović sve nas je zamorio i u Parlamentu, a i građane, sa ciframa i pokazateljima o budžetima. SBB je prvi put u vlasti i smatramo da je to normalan slijed događaja“, objašnjava Sarajlić.


Tihić nikada nije nudio rješenja

U svom, već prepoznatljivom maniru, Sarajlić priznaje da je SDA za 22 godine vladavine unazadila Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod.

Mislim da je ključ problema u BiH SDA, da osionost i bahatost Sulejmana Tihića kao neprikosnovenog lidera u SDA, koji ni s kim ne želi da vodi dijalog i kompromis, jedan od uzroka stanja u BiH. Tihić je kao predstavnik i predsjednik SDA upravo razlog nesuglasica i na nivou države i na nivou entiteta. To je čovjek koji nikad nije nudio rješenja i nikad nije nudio kompromise, niti je pravio reforme. Mislim da društvo time ozbiljno treba da se pozabavi i da razmotri cjelokupnu ulogu SDA u protekle 22 godine, kako je na vlasti“, kaže Sarajlić u intervjuu za Glas Srpske.

Sarajlić je uporan, pa tvrdi da nije ironičan. „Ma ne, kakva ironija. Sulejman Tihić je inače jedan arogantan despot, vođa i lider koji uopšte ne želi da čuje kritičku misao, ni u stranci, ni u susretima sa liderima. Mislim da je on ključni problem u BiH“, kazao je.

Dodaje da je SDA demokratska stranka i da neće blokirati rekonstrukcije Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

Sarajlić, lijevo iza Tihića

Tihić je despot. Šta reći u ovom ludilu?

Zamjenik predsjednika SDA smatra da nova politička kriza neće ni oslabiti ni ojačati poziciju SDA pred lokalne izbore.

„Mi smo svoje odluke donosili ne gledajući na izbore. Tihić je donosio odluke i potpisivao sporazume koji su nas koštali izbora. Podsjećam na aprilski paket i Prudski proces, kao i druge dogovore. Ne osvrćemo se na lokalne izbore, ali naravno da se stranka sprema. Međutim, mislim da je bitka za državu BiH presudnija od izbora“, objašnjava Sarajlić.

Na pitanje da li je koalicija pukla zbog različitih frakcija unutar SDA, Sarajlić kaže da je stranka „pod liderstvom Sulejmana Tihića zaista stranka jednog lica. On je despot i lider. Ne želi da čuje drugačije mišljenje. Možda bi visoki predstavnik trebalo da ga smijeni“.

„Šta u ovom ludilu drugo da vam kažem i kako da vam odgovaram“, kratko je Sarajlić sumirao svoje čudne odgovore i ocjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije