Ashton: RS je i dalje ključni problem

Radiosarajevo.ba
Ashton: RS je i dalje ključni problem

Foto: AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Catherine Ashton u svom izvještaju UN piše da je Republika Srpska (RS) prekršila više aneksa Dejtonskog sporazuma, te da su politički lideri iz RS povremeno dovodili u pitanje integritet BiH i povlačili pitanje mogućnosti secesije, prenosi Srna.

Prema njenim navodima, RS je nastavila biti ključni problem, a dovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u pitanje postalo je češće.

Catherine Ashton je ocijenila u izvještaju da je politička situacija u BiH sve gora, ali je za bezbjednosnu situaciju rekla da je stabilna i da će takva ostati uprkos mogućem nastavku političkih tenzija i nacionalističkoj retorici, prenosi ''Dnevni avaz''.

U redovnom tromjesečnom izvještaju UN, Catherine Ashton je istakla da je vrlo malo napretka postignuto u ključnim reformama, posebno u odnosu na pet ciljeva i dva uslova Savjeta za provođenje mira za zatvaranje OHR-a.

''Štaviše, politička situacija nastavila se pogoršavati. Došlo je do pada u komunikaciji između političkih lidera, zajedno sa porastom razjedinjujućih izjava iz RS, te međuetničkim nesuglasicama u Federaciji BiH'', navela je Catherine Ashton u izvještaju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije