Ashton pred dolazak u Sarajevo: BiH je na važnoj prekretnici

Radiosarajevo.ba
Ashton pred dolazak u Sarajevo: BiH je na važnoj prekretnici
Foto: AP

Pred dolazak u Sarajevu, čime počinje svoju prvu posjetu Zapadnom Balkanu, potpredsjednica Evropske komisije i ministrica vanjskih poslova Evropske unije, Catherine Ashton izjavila je da se „Bosna i Hercegovine nalazi na važnoj prekretnici u svom političkom razvoju“.

Ashtonova, koja u srijedu treba da stigne u Sarajevu, a svoju turneju nastavit će u Beogradu i Prištini, naglasila je u zvaničnom saopštenju na svojoj web-stranici važnost nastavka evropskog puta BiH,

Prva posjeta evropske ministrice vanjskih poslova regionu biće prilika da se prenesu poruke Brisela, prije svega, bh. političarima, o tome kako Unija vidi i želi da vidi bh. državu.

Posjeta prve evropske ministrice BiH, nakon usaglašavanja detalja novog evropskog pristupa BiH sa španskim predsjedništvom, je jasan znak važnosti kakvu stabilizaciji bh. prilika pridaje zvanični Brisel, piše portal Slobodnaevropa.org.

Iako su njeni dosadašnji istupi o Bosni i Hercegovini uglavnom bili uopštenog karaktera, neke izjave ipak daju naslutiti kakav će biti njen stav.

"Za mene je jasno - to je država u kojoj različite zajednice moraju živjeti zajedno - svaka sa svojim ponosom, ali zajednički život je neminovnost. Mogu imati onoliko referenduma koliko žele, ali, na kraju, riječ je o jednoj državi", rekla je Ashton nedavno, najavljujući snažniji evropski angažman u BiH.

Ashtonova će se susresti s predstavnicima vlasti, predstavnicima nevladinih organizacija kao i misijama Evropske unije u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije