Arnaut preuzeo dužnost ambasadora BiH u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Arnaut preuzeo dužnost ambasadora BiH u Srbiji

Novi ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut predao je u srijedu kopije akreditivnih pisama Ministarstvu vanjskih poslova Srbije u Beogradu.

Arnaut je u prvoj izjavi medijima po dolasku u Beograd i stupanju na dužnost rekao da će njegovi prioriteti biti razvijanje dobrosusjedskih odnosa, otklanjanje razlika i pronalaženje zajedničkih interesa Srbije i BiH.

BiH u posljednje skoro tri godine nije imala ambasadora u Beogradu, jer je Srbija odbijala da agreman Arnautu.

Iako iz Srbije nikada nije obrazloženo zašto Arnaut prvi put nije dobio agreman, špekulisalo se da su osnovni razlozi njegova odgovornost za sumnjivo dodjeljivanje državljanstava osobama afro-azijskog porijekla koje su bile pripadnici Armije BiH.

Na pitanje šta će učiniti prvo, jer dolazi u nezgodnom trenutku nakon spornog hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, Arnaut je za Radio Slobodna Evropa kazao:

“Svakako da ću i to.... to su obaveze konzulata – zaštita interesa Bosne i Hercegovine. Posjetit ću Jurišića, to ću uraditi u skorije vrijeme… Ali tek sam stupio na dužnost, tek sam predao akreditive i već sam rekao koji su prioriteti, moji ambasadorski u Beogradu, odnosno u Srbiji. Uvijek treba unapređivati odnose i u EU možemo ući samo kao dobri susjedi, uspostavljanjem direktnih veza između Sarajeva i Beograda, a ne svađom i razlikama.”

Na pitanje da li je u ministarstvu bilo riječi o slučaju Ejupa Ganića, Arnaut je odgovorio:

“Ne nismo, jer ja sam tek predao akreditive prije sat vremena, tako da nismo to spominjali. Ja nemam informacije i nije se spominjalo.“

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije