Arnaut: Ilija Jurišić i po četiri dana bez vode

Radiosarajevo.ba
Arnaut: Ilija Jurišić i po četiri dana bez vode
Arnaut: Neke izjave Iliji Jurišiću nanose štetu

Dan nakon što je i zvanično preuzeo dužnost ambasadora BiH u Beogradu, Boriša Arnaut je u zatvoru posjetio Iliju Jurišića. Jurišić je u pritvoru, odnosno u zatvoru, u Beogradu od maja 2007. godine, kada je po međunarodnoj potjernici uhapšen na beogradskom aerodromu.

Provokacije od strane drugih zatvorenika

U zvaničnom saopštenju nakon posjete Jurišiću, Arnaut je istakao da je ovaj državljanin BiH „izložen provokacijama“ i da boravi u jako lošim uslovima u beogradskom zatvoru.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Arnaut kaže da su uslovi jako loši, pa se zna desiti da po „četiri dana nema vode“.

Pored toga, zdravlje Ilije Jurišića jako je narušeno, a uslovi u kojim boravi zasigurno samo pogoršavaju stanje.

Zdravlje ozbiljno narušeno, psihički jak

„U razgovoru mi je rekao da mu je zdravlje narušeno, jer mu je šećerna bolest eskalirala. Operisao je i jedno i drugo oko. Iz svega se vidi da mu je zdravlje narušeno, ali ono što ohrabruje jeste da je psihički jak i stabilan“, kaže novoimenovani ambasador BiH u Republici Srbiji.

Arnaut kaže da ne zna da li su takvi uslovi u ovom zatvoru uobičajeni, ali jeste potvrdio da je Jurišić jedini stranac u ćeliji sa osam zatvorenika i „nije mu baš prijatno“.

„Često je izložen provokacijama. To su provokacije od strane drugih zatvorenik, a nije se žalio na zatvorsko osoblje, ali je uredno prijavljivao sve provokacije“, kaže Arnaut.

Jurišić je nekoliko mjeseci prije poručio iz zatvora da je „ogorčen na bosanskohercegovačke vlasti“. Ambasador BiH u Beogradu kaže da Jurišić jeste jedno vrijeme bio ogorčen, ali da se u posljednje vrijeme situacija mijenja.

„Rekao je da mu se često nanosi šteta određenim izjavama. Nije konkretizirao o čemu se radi, ali u posljednje vrijeme nije nezadovoljan odnosom vlasti“, dodaje Arnaut.

Prioritet zaštita državljana BiH u Srbiji


Za očekivati je da će nakon dvogodišnjeg „diplomatskog vakuuma“, s imenovanjem Arnauta za ambasadora, situacija Ilije Jurišića imati novu dimenziju. Arnaut je kazao da nije potpuno uključen u žalbeni postupak na nepravosnažnu kaznu od 12 godina zatvora, ali da će se zasigurno uključiti čim prije.

„Naravno, sudstvo je neovisno i ne može se utjecati na odluke, ali može se pratiti proces i treba pokušati poboljšati uslove u kojima Ilija Jurišić boravi“, dodaje ambasador.

Arnaut najavljuje da će osnovni zadatak Ambasade BiH u Beogradu biti zaštita državljana BiH na teritoriji Srbije.

„Jučer sam razgovarao sa šefom konzularnog odjeljenja i naglasio da je nama prioritet zaštita državljana BiH. Tražio sam i spisak svih državljana BiH koji se nalaze u zatvorima na teritorije Srbije. Pa očekujem da ću uskoro dobiti sve te podatke i sve ćemo preduzeti da zaštitimo interese državljana BiH i pomognemo im tamo gdje možemo pomoći i gdje oni zatraže pomoć“, kazao je ambasador BiH u Srbiji za naš portal.

Vezano:
Ilija Jurišić u zatvoru izložen provokacijama


kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije