Armin Đono: 'Imao sam tri operacije kičme i jednu srca, ali sam slijedio svoje snove'

1
A. S.
Armin Đono: 'Imao sam tri operacije kičme i jednu srca, ali sam slijedio svoje snove'
Foto: Privatni album / Armin Đono

Međunarodni dan osoba s invaliditetom je globalna kampanja započeta 1956. godine.

Historija Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potaknuta je nesrećom 8. augusta 1956. godine u rudniku uglja Bois du Casier u Belgiji, kada su zbog zastarjele oprema i slabe osposobljenosti za rad osoblja u požaru na dubini od 975 metara stradala 262 rudara.

U spomen na taj događaj određeno je obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Do 1992. godine, ovaj se dan obilježavao 21. marta.

Da li znate šta se obilježava 3. decembra? Četiri studentice iz BiH su snimile sjajan video

Da li znate šta se obilježava 3. decembra? Četiri studentice iz BiH su snimile sjajan video

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesenom u oktobru 1992. godine, kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom proglašen je 3. decembar.

Portal Radioarajevo.ba donosi priču o 26-godišnjem Arminu Đoni, koji je u ranom djetinjstvu postao osoba sa invaliditetom.

"Kao mala beba imao sam mnogo poteškoća u razvoju, što je prethodilo operaciji srca, tri puta operaciji kičme, operaciji pluća, te sedam godina u invalidskim kolicima.

Unatoč svemu, uspješno završavam osnovnu školu Hasan Kaimija, zatim srednju školu - Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom. Velika podrška u mom životu su moji roditelji, moja porodica, prijatelji i doktori koju su bili uvijek uz mene, tokom mog liječenja.

Trenutno sam stalni zaposlenik Javnog preduzeća "Sarajevo" d.o.o. i sretan sam i ponosan što mi je ovo preduzeće dalo priliku da ja, osoba sa invaliditetom budem dio kolektiva i da mogu raditi

Moja poruka osobama sa invaliditetom je sljedeća: Dragi moji, nemojte se predavati i borite se za svoja prava. Mi osobe sa invaliditetom imamo jednaka prava kao sve osobe na svijetu. Budimo snažni, jaki i uporni u svojim ciljevima. Samo tako ih možemo i ostvariti. Ja sam najbolji primjer za to", kazao nam je Armin Đono.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije