Arinc: 'Želimo da BiH bude sve jača!'

Radiosarajevo.ba
Arinc: 'Želimo da BiH bude sve jača!'


Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc, koji je danas posjetio Regionalnu direkciju agencije Anadolija za Balkan, prisustvuje uredničkom desku novinske agencije Anadolija.

Arinc je kazao da je sretan što se nalazi u "bratskoj Bosni i Hercegovini".

Govoreći o političkoj sceni u BiH, Arinc je naglasio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović veoma dobar političar, te da ga Vlada, Predsjedništvo i turski narod veoma cijene.

"Donijeli smo mu selame iz Turske. Razgovarali smo o saradnji Turske i BiH na svim nivoima; kulturnim, ekonomskim, političkim, saradnji TIKA-e i Kulturnog centra Yunus Emre sa BiH. Turska će nastaviti sa dobrim odnosima sa BiH, Srbijom i Hrvatskom. Želimo da BiH, nakon užasnog rata, iz godine u godinu bude jača. Želimo da oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda u BiH žive u slobodi i skladu, te da riješe sve političke probleme. Sa BiH imamo jake historijske veze", napomenuo je, uz ostalo, zamjenik turskog premijera.

Podsjetio je da je jutros posjetio mezar velikog čovjeka, prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

"Turski narod ga voli i želi mu sav rahmet", dodao je on.

Upitan o porukama studentima u Zenici kojima je jučer kazao da je budućnost BiH u jedinstvu, visoki dužnosnik je odgovorio da je to poruka i za starije, za sve na ovim prostorima.

"Univerzitetska mladež je naša budućnost i treba ih dobro odgajati. U velikoj viziji kako želimo vidjeti BiH, takvu je moramo i napraviti. Treba vjerovati u budućnost zemlje. Naše takve misli nisu upućene samo bosanskoj mladeži, već svim političarima i narodima. Različite vjere i nacije kroz historiju su živjeli zajedno i u slobodi. Moramo ojačati ovu zemlju i riješiti probleme koji postoje među nama, pa da budemo jaki, da su nam misli i ideje zajedničke. Ja vjerujem da će ljudi u ovoj zemlji ponovo biti jaki jednaki i živjeti zajedno", poručio je Arinc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije