Arif Sirotanović, potomak legendarnog rudara: 'I danas živimo omladinske radne akcije'

6
Radiosarajevo.ba
Arif Sirotanović, potomak legendarnog rudara: 'I danas živimo omladinske radne akcije'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Omladinska radna brigada BiH

Omladinska radna brigadu Bosne i Hercegovine (ORBiH) u subotu, 20. jula, krenula je na radnu akciju u Novi Pazar (Ora Novi Pazar Ribarice), na kojoj će učešće uzeti brigadiri iz BiH, Makedonije, Turske, Slovenije i Srbije.

Šestu po redu Omladinsku radnu akciju (ORA Ribariće 2024), održava se od 20. do 27. jula. Ova manifestacija postala je prepoznatljiv događaj koji okuplja mlade i veterane iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa čak i iz Turske, s ciljem unapređenja zajednice i promocije volonterizma.

Pred polazak na radnu akciju medijima se obratio komandir ORBiH Arif Sirotanović koji je stari akcijaš udarnik i potomak legendarnog rudara Alije Sirotanovića iz Breze.

SDA: Ovo je nastavak agresivne politike Vučića. Pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja

SDA: Ovo je nastavak agresivne politike Vučića. Pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja

"Imali smo pauzu nekih desetak godina. Mi smo se u posljeratnom vremenu odmah angažovali. Imali smo oko 400 akcija na lokalnom području i više od 20 od njih u bivšoj Jugoslaviji. Zadnja radna akcija nam je bila u Skoplju tako da smo mi oživjeli brigadu koja je nastavila svoju tradiciju.

Ovakvu radnu akciju organizujemo nakon 14 godina kada smo bili u Visokom. Mi smo bili jedini koji su došli kompletirani i ove akcije živimo do danas", rekao je Sirotanović u obraćanju za medije.

Omladinska radna brigada BiH

Ideja je bila da se u ovu akciju uključi i lokalno stanovništvo - naročito mladi, ali nije bilo dovoljno razumijevanja i podrške.

Tokom sedam dana trajanja akcije, akcijaši će na dužini Pazarske plaže od jednog kilometra prostrijeti više od 1.000 m³ separisanog šljunka i ugraditi više od 100 m³ kamena, čisteći obalu od smeća.

Svečano otvaranje Omladinske radne akcije "ORA Ribariće 2024" zakazano je za subotu, 20. jula, u 21 sat na šetalištu u Novom Pazaru kod Sebilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije