ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

3
Radiosarajevo.ba
ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici
Foto: Prtscr / Youtube / Koksara u Zenici

Indijsko-britanska kompanija ArcelorMittal Zenica će u pokušaju da smanji gubitke i utjecaj na okoliš danas, 25. aprila, ugasiti pogone Koksare u Zenici, objavili su u srijedu iz te kompanije, uz najavu da će ulagati sve napore da osiguraju dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici.

Kako se navodi u priopćenju, tokom cijelog dana odvijat će se proces koji podrazumijeva prestanak proizvodnje koksnog plina potrebnog za proizvodnju čelika.

Glavni direktor kompanije Nikhil Mehta rekao je kako je zatvaranje Koksare težak udarac za ovu kompaniju, koja je na kraju 2023. godine zabilježio neto gubitak od oko 80 miliona eura. Po njegovim navodima, sam proces gašenja proizvodnje neće imati posljedica ni za radnike niti građana. Naime, uprkos gašenju pogona Koksare, čeličana u Zenici neće prestati s radom.

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

"Nastavit ćemo kupovati koks za proizvodnju čelika i nastavit ćemo proizvodnju koja je nužna za naše tržište", rekao je Mehta.

Za oko 200 radnika koji su bili angažirani u Koksari ponuđena su druga radna mjesta, naveli su iz ArcelorMittala, te objavili sljedeće detalje:

Kompanija u BiH koja upošljava 3.000 radnika, a od koje zavisi 40.000 ljudi, u velikoj krizi

Kompanija u BiH koja upošljava 3.000 radnika, a od koje zavisi 40.000 ljudi, u velikoj krizi

"Proces obustave rada pogona Koksara planiran je za četvrtak, 25. aprila 2024. od 9:30 sati prestankom loženja baterije, nakon čega će u 10:00 sati uslijediti zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do ponoći 25. aprila 2024. (24:00 sati), kada bi trebalo u potpunosti prestati sa generisanjem koksnog plina. Ovaj proces je u skladu sa predviđenim procedurama za ovakve slučajeve i ne predstavlja opasnost za radnike pogona, niti za građane grada.

Osim toga, obavještavamo građane Zenice da je prilikom pražnjenja koksnih peći moguće da na svakih 40 minuta dođe do emisije iz ovog izvora, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te se unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju. Kompanija je poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče bezbjedno i sa minimalnim utjecajem na okoliš. Važno je naglasiti da će nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici biti svedene na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine. Kao odgovoran građanin ove zemlje i grada Zenice, ArcelorMittal Zenica će nastaviti da smanjuje svoj utjecaj na okoliš i posluje u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole."

Željezara Zenica je od 2004. godine u vlasništvu ArcelorMittala, drugog najvećeg svjetskog proizvođača čelika u svijetu kojem je vlasnik Lakshmi Mittal, britanski državljanin indijskog porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije