Arapović: Stranke su predložile drugorazredne kandidate, sada strepe od SBB-a

Amil Dučić
Arapović: Stranke su predložile drugorazredne kandidate, sada strepe od SBB-a
/ AA
Politolog i šef izbornog štaba SBB-a Adis Arapović tvrdi da stranke koje su u proteklim danima predložile drugorazredne kandidate sada strepe od kandidata kojeg će za člana Predsjedništva BiH predložiti SBB.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Arapović govori o tome koga će predložiti SBB, te jesu li tačne tvrdnej da to možda i neće biti lider stranke Fahrudin Radončić.

"Da budemo do kraja jasni, SBB će imati svoga kandidata za člana Predsjedništva, jer nas na to obavezuje vrlo snažna podrška i zahtjevi našeg članstva, ali i velikog broja građana. Tražili smo 5, a dobili 15 hiljada potpisa podrške za predsjedničku kandidaturu, tako da je ta odluka već donesena. Signali s terena i istraživanja javnog mnjenja već sada pokazuju da rasparčana ljevica i obezglavljena desnica neće moći mobilizirati glasače, svako iz vlastitih hendikepa o kojima će se narednih mjeseci naširoko govoriti.

SBB je prije 10-ak dana pokrenuo proces unutarstranačkih nominacija. U drugoj polovini juna to će biti kompletirano, kada će se zvanično objaviti i kandidatura za Predsjedništvo. Ukoliko bude žensko, to će biti prva Bošnjakinja s ovom kandidaturom, izrazito snažne biografije i ličnog kredibiliteta, bez mrlje u karijeri I bez dana provedenog na državnim jaslama. Ako bude Bošnjak, to će biti jedini političar velikog kalibra iz Federacije i među Bošnjacima, koji može parirati Dodiku i Čoviću, jedini kojem fotelja nije cilj političkog angažmana, jedini koji dokazano može ispuniti ono što obeća, i jedini koji može rješavati probleme gradeći dijalog, a ne produbljivati krizu dokazujući se kao lažni nacionalista i jeftini populista", rekao je Arapović.

fahrudin_radoncic_SBB_RSA (2).jpg - undefined

Fahrudin Radončić

Radiosarajevo.ba: Ali ako znamo da na jedan dio od cjelokupnog biračkog tijela u BiH ciljaju i kandidati SDA i SDP-a, pa i DF-a, Željko Komšić, a tu je i Senad Šepić kao i, naravno. kandidat SBB-a, znači li to da bi ova utrka mogla biti tijesna i da neće biti dominantnog pobjednika?

"Mi smo vrlo zadovoljni razvojem događaja u vezi s kandidaturama iz drugih stranaka. Nesumnjivo je da ni SDA ni SDP nemaju kandidate velikog kapaciteta koji mogu odgovoriti ovako složenom političkom trenutku i izazovima koji dolaze, a posebno ne mogu parirati budućem članu Predsjedništva iz RS, bez obzira je li to Ivanić ili Dodik. Komšićevu kandidaturu smatram legitimnom, ali štetnom po zajednički opozicioni nastup, političke odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali primarno praznom, jer Komšić osim sukoba s Čovićem ne nudi ništa. A imao je 12 godina lagodnih pozicija da pokaže šta može. Ostale kandidature, bošnjačke i hrvatske, ne smatram ozbiljnim osim što su očigledno plod velikog nepoznavanja stanja u zemlji, egzibicionizma, pretjeranih ambicija i spremnosti da budu kukavičje jaje, koje SDA i HDZ podmeću svojim konkurentima. Dakle, izborna utrka neće biti tijesna kako na prvi pogled izgleda, svest će se na dva imena iz RS i 3 ili 4 imena iz Federacije. Dominantnog pobjednika nije bilo ni na prošlim izborima, primjera radi, Izetbegović je dobio manje od 33% glasova u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva, i uprkos tome predstavlja se kao lider Bošnjaka".

Radiosarajevo.ba: Iz svih pobrojanih stranaka stižu izjave da oni dobro stoje prema izlaznim anketama, a da konkurencija stagnira. Šta kažu vaša istraživanja?

"Mi nemamo “svoja” istraživanja, a znam da neke stranke provode vlasitite amaterske i neupotrebljive ankete kojima obmanjuju svoje članstvo i pokušavaju utjecati na percepciju kod šire javnosti. Podaci kojima mi operiramo dio su istraživanja koja provode rijetke referentne agencije za ispitivanja javnog mnjenja, poput agencije Valicon. Podaci stari nekoliko mjeseci pozicioniraju SBB kao drugu najjaču stranku u Federaciji, s trendom rasta unazad godinu dana, a SBB-ovog kandidadata za Predsjedništvo na ubjedljivo prvo mjesto. Sada kada je predsjednik Radončić oslobođen svake sumnje u krivična djela koja su mu se stavljala na teret, kada je gotovo samostalno pobjedio korumpirani stranačko – porodični klan iz vrha SDA, te oslobodio pravosuđe iz ralja stranačkog uticaja, očekujemo nezaustavljiv rast rejtinga SBB-a.

 Adis Arapović - undefined

Foto: SBB BiH:  Adis Arapović

Radiosarajevo.ba: Na konvenciji SDA, Izetbegović je pobrojao sve pozitivne parametre kada je riječ o BiH, u ekonomskom i političkom smislu. BiH je prema njegovim riječima dovedena u predvorje EU. Istovremeno obećao je da će do 2026. biti milion zaposlenih s prosječnom plaćom od 1.450 KM. Kako ste doživjeli ovu najavu i sve ono što je konstatirao?

"Izetbegović je tražio još 8 godina naših života provedenih u zebnji, nepravdi, strahu, neimaštini, a zauzvrat nam nudi šarenu lažu kakvu smo lizali I protekle četiri godine. Izetbegoviću će sudovi I narod kad-tad suditi za neviđenu laž, čin veleizdaje koji je priredio s fiktivnom revizijom tužbe za genocid protiv Srbije I time napravio haos u zemlji koji traje do danas. Izetbegović i Zvizdić su nas uvjeravali da ćemo još 2017. godine sigurno Imati kandidatski status, pa im je trebalo godinu dana da odgovore na upitnik, a od kandidatskog statusanema ništa do naredne godine. Obmane i brutalne laži koje nam serviraju pojedinici iz vrha SDA više se ne mogu progutati. Prosječna plata u posljednjih 5 godina nije se popravila ni za 50 maraka, i samo naivci, neznalice ili budale mogu raspravljati i povjerovati bilo čemu što Izetbegović, Zvizdić I Novalić iznose kao podatke ili obećanja.

Radiosarajevo.ba: Šta SBB može ponuditi nakon izbora 2018? SBB je u proteklom periodu bio lider opozicije, ali i dio vlasti. Prema brojnim saopćenjima iz SBB-a, zemlja stagnira, dovedena je na dno po mnogim pokazateljima.

"Da, i većina građana i mi sami SBB smatramo liderom opozicije, jer nemamo nikakvih sumnji da dvodecenijska osovina SDA-HDZ-SNSD zemlju vode u ambis, a narod u nestanak. SBB sporadično ima nekoliko svojih ministara, a to je približno 15% od ukupnog broja izvršnih funkcija. Sve drugo je u rukama SDA, HDZ-a i drugih. Ne mislim da se išta veliko u zemlji može popraviti na bolje, dok se ne promjeni liderstvo u probosanskom i bošnjačkom korpusu. Mora doći do smjene genercija, promjene smjera politike, od prošlosti ka budućnosti, od traženja konflikta i neprijatelja ka progresu, radu i dijalogu. SBB garantuje barem troje: red, pravdu i razvoj! Jedini smo dokazali da smo sposobni, neustrašivi i uporni u borbi za vladavinu zakona, a ne vladavinu ljudi. Samo nekoliko naših ljudi dokazalo je da smo sposobni graditi, otvarati radna mjesta, brinuti se i za radnike i za poslodavce, penzionere, invalide, veterane I mlade. Niko bolje od nas ne zna koliko loše stanje u zemlji nam se pokušava zamaskirati ublehama o radnim mjestima i integracijama. Upravo zato niko bolje od nas ne zna kako brzo i efikasno zemlju izvući iz političke, ekonomske i socijalne krize. Za to morate imati poštene, obrazovane, vrijedne i hrabre ljude. To je najvrjednije što SBB i ova zemlja imaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije