ANUBiH: Pozivamo sve u zajedničku borbu protiv destrukcije institucija BiH

Radiosarajevo.ba
ANUBiH: Pozivamo sve u zajedničku borbu protiv destrukcije institucija BiH
Printscreen / Muris Čičić

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBIH)oglasila se povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nosilac destrukcije i negacije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija postao je Milorad Dodik, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

U nastavku pročitajte saopćenje ANUBiH koje prenosimo u cijelosti:

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

"Svojom totalitarnom vladavinom u RS i blokadom rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je ukinuo djelovanje demokratskih institucija u RS i hoće to isto provesti i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Najava ukidanja zakona države Bosne i Hercegovine koje je u proteklim decenijama proglasio Visoki predstavnik Međunarodne zajednice a potvrdila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, posebno Zakona o oružanim snagama, Zakona o upravi za indirektno oporezivanje, Zakona o visokom
sudskom i tužilačkom vijeću te Zakona o obavještajnoj službi predstavlja opasnost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

I ne samo to: jednostrano i izvan Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ukidanje nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine znači kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-političkog poretka u Bosni i Hercegovini.

Umjesto ubrzanja integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, umjesto borbe za socijalni i ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih nameće se politički projekt negacije i destrukcije države Bosne i Hercegovine. U društvu se odvija sve veće iseljavanje građana u zemlje Evropske unije.

Nužno je imati u vidu da je razvoj države Bosne i Hercegovine na strateškom pravcu integracije u euroatlantske institucije u XXI stoljeću uslov mira, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

U osjećaju odgovornosti za mir i stabilnost građana Bosne i Hercegovine, za mir u regiji i Evropi, pozivamo sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini, uključujući i organe pravosuđa i sve dijelove pravosudne vertikale vlasti, da se ujedine u borbi protiv destrukcije institucija Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Smatramo da u vremenu destabilizacije države Bosne i Hercegovine i ugrožavanja mira u njoj, posebnu odgovornost imaju Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

Oni imaju odgovornost i ovlaštenje da u cilju očuvanja mira i integriteta države Bosne i Hercegovine iz javnog života uklone sve nosioce državnih funkcija koji ugrožavaju mir i ruše državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju ANUBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije