Aviotransport / Antonov 124 uskoro dolazi na Međunarodni aerodrom Sarajevo

24. 08. 2018. u 11:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Jedan od najvećih transportnih aviona Antonov 124 ponovo će sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo kako bi dostavio vojnu opremu britanskim vojnicima koji će učestvovati u vojnoj vježbi "Brzi odgovor 2018.".

Britanski vojnici zajedno će sa EUFOR-om raditi na povećanju sposobnosti EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima.

Avion Antonov 124 je drugi najteži avion u svijetu, a u stanju je isporučiti 150 tona opreme, i pogodan je za brzi prijenos vozila preko kontinenta, navodi se na stranici EUFOR-a.

Razvoj aviona počeo je krajem 1970-tih godina, kada je tadašnji Sovjetski Savez želio zamjeniti ostarjeli Antonov 22 i dobiti avion koji može na značajno dužim linijama brzo prevesti velike količiune tereta. Avion je u službu uveden 1986. godine, a od 1992. godine počeo se koristiti i u civilne svrhe.

Izradio ga je Vojno tehnički zavod Antonov u Kievu, u Ukrajini, a do sada je ukupno proizvedeno 55 ovakvih aviona.

Avion ima kapacitet od 150 tona tereta i može povesti do 88 putnika koji se smjeste iza kokpita na gornjoj palubi aviona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA