Aner Žuljević: Kad sistem kolabira, odgovornost prebacujemo na građane

0
Radiosarajevo.ba
Aner Žuljević: Kad sistem kolabira, odgovornost prebacujemo na građane
Print Screen / Aner Žuljević

Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čiji prvi dio je održan 30. septembra.

Tada je rad prekinut nakon što se predsjedavajući Tomislav Martinović, zbog upitnosti kvoruma, konsultovao usmeno s predsjedavajućima delegatskih klubova.

U preostalom dnevnom redu su, među ostalim tačkama, izvještaji o reviziji finansijskog poslovanja javnih preduzeća, agencija, zavoda i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2017., 2018. i 2019. godinu, kao i izvještaji revidiranih budžetskih korisnika za 2019.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Dom naroda prihvatio je Zaključak Nacrt zakona o izmjenam i dopunama zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Zakon o izmjenama i dopunama o ovršnom postupku, komentirao je i obrazložio pomoćnik federalnog ministra pravde Damir Šapina.

"Zakon je rađen radi učinkovitosti i rasterećivanja Sudova BiH. Cilj je rasterećenje parničnih sudova. Omogućava se tražitelju ovrhe ukoliko je posjeduje da od Poreske uprave, banaka i drugih finansijskih institucija, zemljišnih ureda i katastara dobije potrebne informacije radi potrebe pokretanja postupaka, na ovaj način rasteretit će se Sudovi. Također, obuzeti su i slučajevi izuzimanja iz ovrhe", kazao je između ostalog Šapina. 

Predmet ovrhe ne može biti ona koja je manje od tržišne vrijednosti nekretnine. Ustanove su dužne da osiguraju sredstva za ovrhu na temelju finansijskog proračuna, odnosno plana. 

Aner Žuljević, delegat Parlamenta FBiH osvrnuo se na ovaj Zakon i istakao da je on diskriminatorski.

"Ima dobrih stvari u ovom Zakonu, kvalitetnih rješenja, ali nismo riješili suštinski problem. Imamo diskriminacije, u slučaju da prođe, mislim da će se vraćati postupak na početak prevashodno zbog dijela komunalne privrede. Treba nam široki dijalog svih institucija u ovoj oblasti", kazao je između ostalog Žuljević. 

Naglasio je i da je pogrešna politika kolektivnih ugovora.

"Mi smo budžetski limitirali naplatu i građane stavili u red. Kad sistem kolabira mi odgovornost prebacujemo na građane kroz izvršni postupak. Mi nismo ovim zakonom dosegli nivo očekivanja da ljudi dođu i ovdje ulažu. Ne možemo reći građanima da se mogu obraćati institucijama, nisu Sudovi kasnili zbog obilnih slučajeva, već zato što nisu uredni registri", ističe Žuljević. 

Naglasio je kako je za da ovaj Nacrt Zakona dobije zeleno svjetlo, ali da se mora raspraviti o istom. 

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o ovršnom postupku ali da za 60 dana bude održana rasprava. 

Sjednicu možete pratiti i putem video linka u nastavku: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije