"Andrićgrad" za novu srpsku renesansu!

Radiosarajevo.ba
"Andrićgrad" za novu srpsku renesansu!

Srpski režeiser Emir Kustrica izjavio je da Andrićgrad u Višegradu treba da pacifikuje i vrati vrijeme kraja srednjeg i početka novog vijeka kada renesansa na ovim prostorima, zbog otomanske imperije, nije mogla doći do izražaja.

 Kusturica je naveo da bi Andrićgrad trebalo da tu ideju iz literature vrati u realnost i ističe da izgradnja grada od kamena predstavlja jedna od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji.
       

"Andrićgrad će predstavljati tradiciju i istorijsko iskustvo - građevinskom i simboličnom dijagonalom koja će, kao na filmskoj traci, vezivati predotomanski, otomanski, austrijski i neoklasistički period početkom 19. vijeka", pojasnio je Kusturica.
        
 On smatra da će se aktuelni nedostatak brige o Ivi Andriću kroz njegovu literaturu vratiti u zidine grada od kamena u kome će, kako kaže, zauvijek stanovati njegov duh.

 "Ovakav grad treba da pacifikuje, da vrati vrijeme kraja srednjeg i početka novog vijeka kada na ovim prostorima, zbog otomanske imperije, renesansa nije mogla da dođe do izražaja", rekao je Kusturica.

 Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je početak izgradnje Andrićgrada i početak nove ere grada na obalama Drine i Rzava.

  U Višegradu će sutra na dijelu Sportskog centra "Ušće" biti položen kamen temeljac koji će biti građen po ideji proslavljenog režisera Emira Kusturice, a uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske. Na mjestu gdje će biti budući grad uveliko se obavljaju pripremni radovi za početak ovog velikog projekta.
        
 Na svečanosti postavljanja kamena temeljca za buduće arhitektonsko čudo u blizini Ćuprije na Drini hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije izvešće dijelove opere "Karmina Burana" uz jeku građevinskih mašina.
        
 "Andrićgrad" biće građen u tri etape, a prema planu u potpunosti bi trebalo da bude završen 2014. godine.

 Ministar prosvjete i kulture Srpske Anton Kasipović, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović i srpski režiser Emir Kusturica potpisali su u aprilu u Banjaluci ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Andrićgrada" u Višegradu, čija će izgradnja koštati između 20 i 30 miliona maraka.

 Polaganje kamena temeljca zakazano je za sutra u 14.00 časova.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije