Andrej Plenković iz Mostara: Želimo investirati u južnu interkonekciju

17
Fena
Andrej Plenković iz Mostara: Želimo investirati u južnu interkonekciju
Foto: Fena / Andrej Plenković u Mostaru

Za svaki napredak bilo koje zemlje, društva, privrede, potrebno je da političke institucije osiguravaju političku stabilnost. Ona je preduvjet svakog razvoja, a ujedno važno je da demokratske institucije budu funkcionalne i reflektiraju volju birača u zemlji, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Plenković je istakao da mu je drago da se današnji sajam održava u kontekstu važnog promjenjenog okolnosnog elementa za Bosnu i Hercegovinu, a to je da je BiH od decembra prošle godine kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

"To je veliki korak naprijed, velika nova vrijednost za cijelu zemlju a po meni nakon ovih hrabrih odluka visokog predstavnika (Christiana Schmidta, op.a.) slijedom općih izbora stvara okvir za napredak, za gospodarski razvoj i za dublju integraciju BiH u EU", rekao je Plenković.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Prema njegovim riječima upravo ovi krupni politički koraci koji su se dogodili formiranjem Vlade Federacije BiH daju jasan signal i gospodarstvu i svim građanima BiH da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg i bržeg razvoja.

Plenković je naglasio da je Republika Hrvatska zahvaljujući snažnoj političkoj stabilnosti realizovala većinu strateških ciljeva.

"Hrvatska je važan, ja bih rekao i strateški partner BiH i u političkom i u gospodarskom smislu. Trgovinska razmjena je dosegnula u 2022. četiri milijarde eura, povećali smo je praktički za 50 posto u odnosu na ranije godine, a brojevi već do sada u ovoj godini govore da je već veća deset posto u 2023. nego što je bila u 2022. i to može samo značiti da će naša gospodarska upućenost i naslonjenost jednih na druge biti sve veća", kazao je Plenković.

Istakao je da je Hrvatska investirala u BiH 1,3 milijarde eura, a kompanije će to nastaviti činiti i u budućnosti. Smatra da će privrednoj razmjeni doprinjeti i sutrašnja obnova direktne avio linije između Zagreba i Mostara, tri puta sedmično.

Dodao je da u kontekstu energetske krize, žele ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost koju je "Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku čije će kapacitete dodatnom investicijom sa 2,8 milijardi kubika plina podići na 6,1 milijardi".

"Želimo investirati u južnu interkonekciju koja bi od Dugopolja preko Zagvozda povezala BiH i osigurala plin iz Hrvatske. Mislim da je to dugoročno gledajući od strateškog značaja i želio bih da to učinimo i u partnerstvu sa Europskom komisijom i sa Europskom bankom za obnovu i razvoj, ali prije svega s institucijama BiH", rekao je Plenković.

Najavio je da će u junu Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske imati zajedničku sjednicu, na kojoj će se dati politički impuls daljem unapređenju saradnje na dobrobit svih naroda u BiH.

Podsjetio je i da je Vlada Hrvatske prošle sedmice dodijelila 10 miliona eura za sveučilišnu bolnicu u Mostaru.

"Naša podrška je iskrena, prijateljska, dobronamjerna. Bit ćemo kao i do sada najangažiraniji advokat BiH na putu u Europsku uniju i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unapređenje gospodarskih odnosa", dodao je Plenković najavljujući da će Hrvatska 2024. godine biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije