Analitičar Faruk Hadžić za TVSA o ekonomskom stanju BiH, cijenama struje i turizmu

0
Radiosarajevo.ba
Analitičar Faruk Hadžić za TVSA o ekonomskom stanju BiH, cijenama struje i turizmu
Foto: Printscreen / Faruk Hadžić gost TVSA

U ovosedmičnom izdanju emisije Biznis na TV Sarajevo, gost je bio Faruk Hadžić, doktor ekonomskih nauka i makroekonomski analitičar.

Kanton Sarajevo bilježi povećan broj kako odlazaka tako i noćenja turista. Prema procjenama turističke zajednice ova godina bi mogla biti rekordna.

“Jedino što se može uraditi da se uspori odlazak iseljavanja iz BiH, nedavno je završena Strategija demografskog razvoja FBiH koja treba proceduralno da ide od Vlade Federacije prema Parlamentu. To je najbitniji strateški dokument za FBiH. U toj strategiji je detaljno navedeno analiza stanje i projekcije šta nas čeka. Mi tačno znamo koliko će se dodatno opteretiti zdravstveni sistem zbog starenja populacije u narednim godinama i to su ozbiljni izazovi“, kazao je Hadžić.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Evropska centralna banka snizila je kamatnu stopu, hoće li komercijalne banke sniziti kamatne stope?

“To je urađeno kao signal da se razmišlja o dodatnom spuštanju kamatnih stopa. Tu sada postoji jedna bojaz, ako krenu sad preuranjeno spuštati kamatne stope to bi moglo dovesti do novog rasta cijena, to je simbolilčni korak prema investitorima i to će biti vrlo izazovno za EU“, kaže Hadžić.

Elektroprivreda BiH je najavila povećanje cijena električne enerergije. Ukoliko im se zahtjev odobri šta možemo očekivati?

“Vrlo vjerovatno da će do povećanja cijene el. energije doći. Ovdje je tokom rasta cijena inflacije iskorišten jedan značajan momentum i od strane naših elektropivreda u BiH, mi smo faktički izvezli značajne količine el. energije po daleko većim cijenama od cijeni proizvodnje. Onu cijenu koju mi imamo u BiH ona je niža od cijene proizvodnje, to se nadoknadilo tim prihodima iz inostranstva. Kada bi se gledalo samo domaće tržište, Elektroprivreda BiH bi bila u gubitku, to je kompenzovano i izvozom struje po daleko većim cijenama na tržište EU“, navodi.

Dodaje da ako dođe do ovog jednokratnog povećanja od 10 posto, to ne znači da će se problemi riješiti u Elektroprivredi BiH.

“Ovdje imamo problem sa rudnicima koji dugo godina stvaraju enormne gubitke i tu se Vlada Federacije treba napokon obračunati da uđe u taj problem, da se pokuša riješiti povećanje ili produktivnosti u rudnicima kroz veće investicije“, poručuje Hadžić.

Opširnije pogledajte u emisiji Biznis:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije