Amnesty International osudio zabranu u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Amnesty International osudio zabranu u Prijedoru

Povodom zabranjenog marša kojim se trebao obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava u Republici Srpskoj, Amnesty International je zatražio od vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i okupljanja.

Marš u Prijedoru zabranjen je bez pružanja ikakvih zakonskih obrazloženja, navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Neprihvatljiva odluka da se zabrani ovaj mirni marš posljednji je zabrinjavajući primjer pokušaja vlasti da ušutkaju nezadovoljne glasove u Republici Srpskoj", izjavila je Lejla Hadžimešić, istražiteljica za Balkan Amnesty Internationala.

"Činjenica da policija čak nije ni pružila valjan razlog za zabranu ovog mirnog marša čini čitavu ovu situaciju još mračnijom", kazala je. 

Marš je trebao skrenuti pažnju na diskriminaciju i brojna kršenja ljudskih prava u Prijedoru, a organizovao ga je lokalni komemoracijski komitet, koji je pozvao vlasti da istraže zloupotrebe vlasti i kršenja ljudskih prava u i oko Prijedora.

"Umjesto da pokušavaju ugušiti aktivističke grupe u Prijedoru, vlasti bi trebale poslušati njihove pozive za pravdom", izjavila je Hadžimešić.

Neistraženi zločini  i zabranjena riječ "genocid"

Prošlog mjeseca je UN-ov komitet za ljudska prava kritikovao ograničavanja slobode izražavanja i okupljanja u Prijedoru. U maju je gradonačelnik Prijedora zabranio planirane komemoracije kojima se trebala obilježiti 20. godišnjica masovnih zločina koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini. Građani Prijedora navodno su upozoreni da bi se mogli suočiti s krivičnim progonom ako koriste termin "genocid" kada govore o zločinima počinjenim tokom rata, navodi se u saopštenju.  

Na području Prijedora u ratu su djelovala dva zloglasna koncentraciona logora, Omarska i Keraterm, a mnogi ljudi su u mnima ubijeni, mučeni i seksualno zlostavljani. Većina tih zločina nikad nije istražena i krivično gonjena od lokalnih vlasti. Lokalne nevladine organizacije tvrde da je lokalna policija odgovorna za brojne zločine počinjene u logorima, podsjeća Amnesty International u svom saopštenju.

Mirni marševi kojima se obilježavao Međunarodni dan ljudskih prava u ranijim godinama održavani su u Prijedoru bez problema, podsjetio je u ponedjeljak Amnesty International.

Vezano:
Prijedor: Protestna šetnja uprkos zabrani

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije