Amerikanci rade na rekonstrukciji Federacije BiH

Radiosarajevo.ba
Amerikanci rade na rekonstrukciji Federacije BiH


Sjedinjene Američke Države pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije Bosne i Hercegovine, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine. Rezultat cijelog procesa bi trebao biti funkcionalniji entitet s vlašću koja bi postala bolji servis građanima.

Zvanični Vašington je odlučan u namjeri da aktivira političke snage u FBiH da bi postigle ključni unutrašnji dogovor o tome kako izmijeniti veći entitet, koji zbog komplicirane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske

Ukoliko bude uspješan, ovaj će projekt biti najznačajnija reforma u BiH od potpisivanja Dejtona, posebno jer je njegov uslob da bude rezultat domaćeg dogovora.

“Želimo pomoći da FBiH, koja je ustrojena Vašingtonskim sporazumom, lakše živi, da ukloni višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutrašnjeg dogovora. Mi nećemo udariti šakom o sto i dati papir koji neko treba odbiti ili prihvatiti.

Svjesni smo koliko se radi o ozbiljnom i kompliciranom projektu, zbog čega će inicijativa u sebi sadržati podstrek domaćim snagama da dođu do zajedničkog rješenja koje će biti provedeno”, kazao je za današnji Dnevni avaz utjecajan diplomatski izvor koji je uključen u cijeli proces.



Kako saznaje list, politički razgovori o ovoj inicijativi su već počeli, a već početkom naredne godine bit će profilirani prvi konkretni prijedlozi.  Primarni cilj je smanjenje i suviše skupog administrativnog aparata, koji evidentno koči ekonomiju u FBiH, a samim tim otežava život na tlu ovog entiteta.

Konferencija početkom 2013.
Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Evropsku uniju.

Također, kako je preneseno, preliminarni kontakti s političkim liderima u FBiH pokazali su spremnost i konsenzus da se promjene u FBiH moraju desiti.  Plan će, kako saznaje list, biti realiziran u etapama. Inicijatori procesa su već angažirali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim prijedlozima novih ustavnih rješenja.

Želja Vašingtona jeste da prijedlozi budu rezultat domaće pameti i da se proces gradi od baze prema političkom vrhu, a ne obratno. Potom će, već početkom 2013. godine, biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će svoje prijedloge o rekonstrukciji FBiH izdefinirati akademici, profesori i stručnjaci te predstavnici civilnog sektora.

Drugi korak bi onda podrazumijevao objavljivanje tih prijedloga te razgovore s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima bh. vlasti.

Cilj je da ideju razviju domaće snage te da na kraju ponude konkretna rješenja. Također, potrebno je neke nadležnosti kantona prenijeti na nivo FBiH i obratno te bolje riješiti finansiranje Federacije. Ali cijeli proces se mora držati u okvirima realnih rješenja”, kazao je izvor uključen u ovu inicijativu, prenijela je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije