Amerika lobira za Dodikovog kandidata

Radiosarajevo.ba
Amerika lobira za Dodikovog kandidata

U Ambasadi SAD-a u Sarajevu danas je održan sastanak o temi lokalnih izbora u Srebrenici. Sastanku su prisustvovali predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić, predsjednik SBiH Amer Jerlagić, potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, te ambasador SAD-a u našoj zemlji Patrick Moon i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Phillip Reeker.

Jerlagić je rekao da su se prisutni predstavnici političkih stranaka usaglasili o potrebi revizije biračkih spiskova za Srebrenicu, sa čim se nije suglasila američka strana, koja smatra da bi to moglo proizvesti domino efekt u drugim mjestima.

„Stranke su jedinstvene u stavu da treba predložiti zajedničkog kandidata za načelnika općine, ali danas nije bilo govora o konkretnim imenima za tu poziciju. Evidentno je da nam ne odgovara "matematika" kad je u pitanju izbor načelnika i Općinskog vijeća i zatražili smo od ambasadora da na sastanku PIK-a pokrene pitanje izmjene Izbornog zakona BiH“, potvrdio je Jerlagić za Fenu.

Istakao je da se predstavnici stranaka jedino nisu usaglasili o pitanju bojkota izbora u Srebrenici ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, za koji se zalaže jedino SDA.

Iznenadio me prijedlog američke strane da u dogovoru s Miloradom Dodikom prihvatimo umjerenog kandidata SNSD-a ili srpske koji bi i nama odgovarao, što sam shvatio kao sugestiju da su ovi naši pokušaji već osuđeni na propast“, potcrtao je Jerlagić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije