Američki senator: Korumpiranim bh. političarima zabraniti ulazak u SAD i 'zamrznuti' novac

Radiosarajevo.ba
Američki senator: Korumpiranim bh. političarima zabraniti ulazak u SAD i 'zamrznuti' novac

Američki senator Roger Wicker napisao je pismo državnom sekretaru SAD-a Johnu Kerryju u kojem od njega traži da poduzme aktivnosti kako bi se borio protiv „sve ozbiljnije korupcije“ u Bosni i Hercegovini.

Wicker je u pismu naveo kako je korupcija u našoj zemlji ugrozila evropski put te donijela veliki rizik za strane investicije.

Pismo je poslano 4. februara, a republikanski senator iz Mississippija u njemu ističe kako ga posebno zabrinjava korupcija u vitalnim državnim institucijama među visokopozicioniranim političarima.

Dio medija javlja kako se Wicker zalaže za kaznene mjere protiv korumpiranih političara, za koje – ne spominjući imena - predlaže zabranu ulaska u SAD-u i zamrzavanje sredstava.

On u pismu ohrabruje Obaminu administraciju da odobri dodatna sredstva kako bi se raskrinkala i dokumentirala korupcija u BiH i poduzeli kazneni koraci.

“Dokaze o korupciji trebalo bi podijeliti s našim evropskim partnerima, kako bi se Evropskoj uniji (EU) dala prilika za slične akcije. Koordinirani međunarodni napori protiv korupcije u Albaniji mogli bi poslužiti kao koristan primjer”, Wickerove su riječi.

Wicker, koji kopredsjedava Helsinškim komitetom u SAD-u, navodi kako ga zabrinjava to što odgovorni političari u Sarajevu toleriraju rušenje vladavine prava, a sve zbog utvrđenih lokalnih interesa.

Podsjeća se i kako je BiH najavila da će sljedeće sedmice, 15. februara, uputiti i zvaničnu aplikaciju da se pridruži EU.

Evropska komisija je u novembru prošle godine istaknula kako pred našom zemljom stoji ozbiljan posao kako bi se prilagodila evropskim normama i standardima, među kojima je i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dodaje se i kako su institucije EU 4. februara urgirale da BiH što prije objavi rezultate popisa stanovništva, koji je proveden 2013.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije